5 feluri în care să vă pregătiți copilul pentru meserii care încă nu există

5 feluri în care să vă pregătiți copilul pentru meserii care încă nu există

Singura certitudine pe care o avem în această eră digitală și inovativă e schimbarea. Inovațiile ne domină viețile de zi cu zi - sub forma tehnologiei, a roboticii, a informațiilor și a automatizării.

Totul se dezvoltă și se schimbă cu o viteză uluitoare, iar internetul devine o parte din ce în ce mai mare a vieților noastre  (peste 3.8 miliarde de oameni folosesc internetul, ceea ce reprezintă 40% din populația lumii). Procesele, de orice natură ar fi ele, devin din ce în ce mai accesibile, însă aduce și noi provocări. Există mereu o discrepanță între un obiectiv setat și modalitățile în care îl putem atinge. Acest lucru duce la o căutare dinamică a persoanelor potrivite și calificate care să realizeze atingerea obiectivelor.

Toți părinții și-au asumat misiunea de a-i pregăti pe copiii lor pentru schimbările ce vin. Acum douăzeci de ani, nici măcar nu ne puteam imagina unde ne va duce tehnologia. În același raționament, nu putem prezice nici unde ne va duce în alți douăzeci de ani.

Cu toate acestea, ceea ce putem face e să ne pregătim copiii cu o serie de abilități care să le fie absolut utile unor viitoare profesii.

 

Meseriile viitorului

În ultimii ani, putem observa o dezvoltare în ritm susținut a tehnologiei informației. Domeniul specialiștilor IT se extinde într-o asemenea măsură, încât astfel de angajați sunt nu doar foarte căutați, ci și extrem de valoroși. În Bulgaria, spre exemplu, există o rată de ocupare slabă a locurilor de muncă în sectorul IT - doar 2,3% sunt angajați pe o poziție legată de tehnologia informației, comparativ cu o medie de 3,5% pentru țările UE.

Sistemul educațional este din ce în ce mai focalizat pe tehnologii și pe dezvoltarea rapidă a acestora, dar încă nu este suficient de pregătit în a-i educa pe copii în acest sens. Pe de altă parte, copiii sunt în creștere și sunt expuși continuu inovațiilor și provocărilor tehnologice.

Ceea ce se presupune implicit atunci când vine vorba de meseriile viitorului include cunoștințe de  digitalizare și automatizare, cunoașterea a limbilor străine, cunoștințe tehnologice, competențe analitice și inginerești și multe altele. Cum să ne pregătim așadar copiii pentru aceste meserii?

1. Încurajați copilul să-și dezvolte abilități diverse

Sectoarele de activitate cu cele mai mari șanse de a fi afectate de schimbări sunt variate și vor căuta candidați care își pot concentra abilitățile în mai multe direcții. De aceea, încurajați copilul să încerce  lucruri diferite, să nu se teamă de greșeli, ci să experimenteze dincolo de zona lor de confort.

Numai așa copilul dvs. va putea să se adapteze și integreze diferitelor schimbări și să își extindă  viziunea asupra lumii, abilitățile, cunoștințele și experiența sa. Adaptarea la inovațiile tehnologice și digitale va fi mult mai ușoară dacă mintea copilului este pregătită să fie întotdeauna deschisă către diferit, către nou și neconvențional.

Pentru a stimula dezvoltarea diverselor abilități, vă puteți înscrie copilul la cursuri pentru rezolvarea problemelor logice, învățarea unei limbi străine, sport, șah sau altele.

 

2. Provocați copilul să gândească complex prin metode interactive

Sistemele informatice, animațiile, gestionarea datelor și tehnologia informației fac parte din tot ceea ce va sta la baza tranziției către automatizare - iar acest lucru este valabil pentru oricare dintre meseriile viitorului.

De aceea, copiii trebuie să pregătească faptul că interactivitatea va fi esențială pentru ei. Dezvoltarea complexă a abilităților lor prin predare și punere în practică este ceea ce duce la dezvoltarea gândirii logice, analitice și a creativității.

Încercați să abordați copilul diferit și neconvențional, și concentrați-vă pe metodele alternative de absorbire și înțelegere a informațiilor. Copiii trebuie să învețe să gândească nu numai logic, ci și creativ, astfel încât să-și stimuleze capacitatea de a găsi soluții, de a rezolva probleme și de a înțelege sensul „gândirii în afara cutiei”.

Pe acest lucru ne bazăm la MindHub. Lucrăm continuu la utilizarea unor modalități noi și interesante, care să facă învățarea pentru copii suficient de interesantă, iar programarea să devină o pasiune pentru ei. Cu noile noastre lecții de programare interactivă, îi stimulăm să dezvolte multe dintre cele mai valoroase abilități ale secolului 21, toate acestea prin intermediul jocului și a diverselor studii de caz.


 

3. Permiteți-le copiilor să experimenteze

În cazul copiilor, dezvoltarea creierului are loc într-un ritm accelerat, mintea lor este deschisă și pregătită să absoarbă informații noi, iar curiozitatea îi predispune la întrebări și dileme despre necunoscut. În această perioadă specifică, copiilor ar trebui să le fie oferită șansa de a experimenta cât mai multe lucruri.

Luând în considerare nevoile specifice ale meseriilor viitorului, abilitatea copiilor de a se adapta la noi tehnologii este esențială. Prin accesul la  inteligență artificială, copiii vor fi pregătiți să facă primii lor pași spre viitor. Fie că învață robotică, programare, optimizare sau diverse limbaje software, imaginația celor mici trebuie să fie în continuă dezvoltare.

Permiteți-i copilului să aibă acces la toate acestea, să interacționeze și să experimenteze diverse lucruri, atât la nivel practic, cât și cognitiv. Puteți opta pentru experimente ce țin de știință. Acordați-vă o după-masă în care să experimentați diverse lucruri acasă, cu creioane, apă, săpun și sifon. Veți fi mirați de câte lucruri puteți obține!

 4. Ajutați-i să-și dezvolte abilitățile analitice

Cunoștințele digitale sunt o parte esențială din viitor. Domeniile care se presupune că vor fi înlocuite de automatizare și schimbările tehnologice care se vor întâmpla sugerează diferite oportunități de dezvoltare a carierei, dar un lucru este sigur - gândirea analitică va fi necesară mereu.

Nu doar pentru că este esențială în programare, ci pentru că, oricât de funcțională și binevenită e inteligența artificială, abilitatea oamenilor de a gândi logic, concomitent cu a fi creativi, este unică și de neînlocuit.

Dezvoltarea gândirii analitice îi ajută pe copii să înțeleagă mai ușor algoritmii din programare și deci va contribui cu siguranță la pregătirea acestora pentru viitoarele profesii din domeniul IT.

Pentru a vă ajuta copii să-și dezvolte abilitățile analitice, încurajați-i să încerce diferite jocuri ce stimulează creierul - puzzle-uri, sudoku, cuvinte încrucișate și, desigur, să citească multe cărți.

5. Dați-le libertatea să învețe pe cont propriu

Unul dintre cei mai importanți pași în pregătirea copiilor pentru inovații viitoare, dar și pentru viața adultă, este abilitatea de a învăța pe cont propriu. În funcție de cât de liber și motivat e un copil să încerce lucruri noi și diferite, o serie de alte calități sunt încurajate - independența, responsabilitatea, să fie proactivi și să aibă inițiativă.

Încă de la o vârstă fragedă, e important să fie educat și susținut să identifice soluții la probleme sociale, din ecologie, mediul școlar, comunicare și comportament în societate, și, bineînțeles, să integreze noile avansuri tehnologice.

Prin intermediul sportului, al cursurilor, experimentelor, activităților sociale și a multor alte activități de interes pentru copil, acesta se poate focaliza pe propria sa dezvoltare.

Tot ceea ce ne așteaptă în sectorul profesional - diversele schimbări de pe piața muncii , dispariția unor profesii și apariția altora noi, integrarea tehnologiei, optimizările și auttomatizările proceselor zilnice - pentru toate acestea trebuie fim pregătiți la nivel cognitiv și prin dezvoltarea unor abilități specifice, în așa fel încât copiilor să le fie fie ușor să devină parte integrană din lumea viitoare.

Există o multitudine de oportunități și de lecții demonstrative gratuite care să îi permită copilului să experimenteze și să descopere dacă programarea este alegerea potrivită pentru el.

 

Mai multe de pe blogul nostru

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații? Nou

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații?

De câte ori ai simțit o diferență de gândire și mentalitate ...

Citit
Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic Nou

Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic

Într-o lume din ce în ce mai alertă, este ușor să neglijăm l...

Citit
Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala Nou

Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala

Cum se simte copilul tău înainte să meargă la școală? Este a...

Citit