Cum îi ajutăm pe copii să-și dezvolte abilitățile esențiale ale secolului 21 în vacanța de vară?

Cum îi ajutăm pe copii să-și dezvolte abilitățile esențiale ale secolului 21 în vacanța de vară?

Poate fi vacanța de vară o ocazie ca cei mici să-și dezvolte abilitățile, dar să pună în continuare relaxarea și joaca pe primul plan? Noi credem că da! 

După un an încărcat de teme și activități, vacanța de vară e pauza binemeritată pe care o așteaptă toți copiii. Asta nu înseamnă că punem pauză și pe dezvoltarea personală. Doar că o facem fără presiuni, în ritmul propriu al fiecărui copil și prin activități distractive.

De ce e important ca cei mici să-și dezvolte cele 12 abilități esențiale ale secolului 21? Pentru că viitorul va deveni tot mai competitiv, iar cerințele din ce în ce mai mari. Aceste competențe nu se dezvoltă doar în bănci sau prin studiu clasic, ci și prin joacă, explorare și experiențe cât mai variate.

Iată cum să abordezi fiecare dintre cele 12 abilități vacanța aceasta!

1. Creativitatea

Copiii sunt, prin natura lor, creativi! Iar vacanța de vară e momentul ideal pentru a încuraja exprimarea liberă.

Pictura, poveștile, sau de ce nu, construirea de lumi virtuale în jocuri ca Minecraft sau Roblox, toate stimulează imaginația și gândirea originală. La MindHub, de exemplu, copiii învață programare construind propriile jocuri și animații, ceea ce le dă libertatea să-și imagineze scenarii și să le aducă la viață.

2. Lucrul în echipă

Colaborarea nu se învață din cărți, ci prin interacțiune reală. Atelierele de vară, taberele tematice sau proiectele de grup le oferă copiilor ocazia să coopereze, să negocieze, să asculte ideile altora și să-și exprime propriile opinii. 

Activitățile MindHub sunt gândite pentru a stimula munca în echipă: copiii rezolvă provocări împreună, programează roboți sau dezvoltă aplicații în echipe.

Chiar și sporturile de echipă ca fotbalul, handbalul sau baschetul sunt ocazii perfecte ca cei mici să învețe să lucreze împreună și să se bazeze unii pe alții. 

3. Gândirea critică

Gândirea critică implică analiza, evaluarea informației și luarea deciziilor. Poate fi stimulată prin jocuri de strategie, board games, jocuri online, experimente sau chiar discuții. 

Gândirea critică e poate cea mai importantă dintre abilități și vitală atunci când vine vorba de lumea online. Puteți vorbi împreună de fenomenul de fake news și cum pot distinge știrile sau imaginile false de cele reale.

 

4. Flexibilitatea și adaptabilitatea

Într-o lume imprevizibilă, capacitatea de a te adapta este esențială. Orice activitate care implică provocări noi, ieșirea din rutină sau rezolvarea unor situații neprevăzute contribuie la dezvoltarea acestei abilități. 

În taberele de vară de la MindHub, copiii învață să iasă din zona de confort, să se adapteze la oameni și situații noi, însă în moduri cât mai blânde.

5. Inițiativa

Să ai curajul să începi un proiect nou sau să propui o idee este o calitate valoroasă. Ce-ar fi să-l încurajezi pe cel mic să-și facă un stand de limonadă sau o altă mini-afacere în preajma casei, să facă un vlog de vacanță sau să propună el idei noi de activități? Atunci când va vedea că ideile lui prind viață, va avea curaj să preia din ce în ce mai des inițiativa.

6. Responsabilitatea și productivitatea

Chiar dacă sunt în vacanță, e bine ca cei mici să continue cu un program lejer, dar bine stabilit. Să își păstreze o rutină clară de dimineață și de seară, să îngrijească o plantă sau un animal de companie, să țină un jurnal sau diferite alte task-uri care să îi revină în responsabilitate.

7. Comunicarea relațională

Să știi să exprimi ce simți și ce gândești, să știi să asculți și să construiești relații sănătoase sunt abilități esențiale. Orice context care implică mai mulți oameni, mai ales necunoscuți, îl va ajuta pe cel mic să capete încredere și să își dezvolte abilitățile de comunicare și socializare. 

8. Cunoștințele informatice

Acestea nu înseamnă doar să știi să folosești un calculator sau o tabletă, ci să înțelegi ce înseamnă un program, cum funcționează o aplicație, ce este un algoritm. La MindHub, copiii învață programare prin metode vizuale, ușor de înțeles și distractive. Fiecare lecție e adaptată nivelului de vârstă și experiență, pornind de la programare prin blocuri vizuale și până la linii de cod. 

9. Cunoștințele tehnice

Familiarizarea cu tehnologia și cu echipamentele STEM (Science, Technology, Engineering, Math) îl ajută pe cel să înțeleagă cum funcționează, de fapt, lumea. Poate veni la atelierele și taberele MindHub să se joace cu roboței sau să construiască cu diferite echipamente tehnice, vă puteți juca acasă cu seturi de LEGO sau să faceți mici proiecte de bricolaj.

 

10. Cunoștințele media

O bună partea din viața noastră se desfășoară online. E important ca cei mici să învețe să să distingă între surse de încredere și fake news, să înțeleagă cum funcționează rețelele sociale și ce înseamnă prezența online. În vacanță, timpul petrecut online crește, așa că e bine să recapitulați împreună principalele reguli pentru siguranța online.

11. Leadership

Leadershipul se învață! Pentru asta, trebuie să-i facilitezi copilului cât mai multe contexte în care își poate exersa această abilitate. De exemplu, în tabere, ateliere, sporturi sau alte activități în care are șansa să preia inițiativa și să învețe să fie un lider. 

12. Socializarea

Vara trebuie să fie despre prietenie și conectarea la ceilalți! Încurajează-l să petreacă mai mult timp cu prietenii și să-și facă alții noi în parc, la un meci de fotbal sau oriunde merge vara asta. De aceea, taberele și atelierele de vară reprezintă contextul perfect prin care cel mic să cunoască alți copii și să lege prietenii. 

Vrei să afli mai multe despre ce presupune fiecare dintre abilități și cum le poți dezvolta? Îți recomandăm să urmărești această serie video despre dezvoltarea abilităților esențiale ale secolului 21!

Vacanța de vară nu trebuie să fie o perioadă în care copilul nu face nimic, dar nici una în care să continuăm presiunea școlară. Este mai degrabă momentul pentru învățare prin joacă, pentru experimentare fără teamă de greșeli și pentru dezvoltarea unor abilități esențiale pentru viitor.

Atelierele și taberele MindHub sunt concepute tocmai în acest spirit: să combine distracția cu educația, curiozitatea cu tehnologia și joaca cu învățarea. Prin activități relaxate, interactive și bine gândite, copiii pot învăța mai mult decât într-un an de teorie, pentru că învață cu bucurie și fără presiune.

Tu ai verificat programul activităților de vară MindHub? Hai să ne cunoști!

Mai multe de pe blogul nostru

Cum îi ajutăm pe copii să-și dezvolte abilitățile esențiale ale secolului 21 în vacanța de vară? Nou

Cum îi ajutăm pe copii să-și dezvolte abilitățile esențiale ale secolului 21 în vacanța de vară?

Poate fi vacanța de vară o ocazie ca cei mici să-și dezvolte...

Citit
Vacanța de vară între odihnă, joacă și explorare: ghid pentru părinți Nou

Vacanța de vară între odihnă, joacă și explorare: ghid pentru părinți

Tu la ce te gândești când vine vorba de vacanța de vară? Pen...

Citit
Cum arată o oră demonstrativă de programare pentru copii?  Ghid pentru părinți curioși! Nou

Cum arată o oră demonstrativă de programare pentru copii? Ghid pentru părinți curioși!

„Cum arată, concret, o oră de programare pentru cei mici? Ce...

Citit