
Tu la ce te gândești când vine vorba de vacanța de vară? Pentru mulți dintre noi, vacanța de vară însemna să stai afară cu copiii până seara târziu, să pleci la bunici, la mare sau la munte, și să nu ai grija vreunui program anume. Doar libertate și tot felul de aventuri!
Acum, părinții au la îndemână mai multe resurse și de multe ori vacanța de vară se transformă într-o extensie a școlii: tabere, cursuri, școli de vară etc. Tentația este să căutăm soluții “productive”, să îi ținem ocupați, să nu “piardă timpul”.
Dar adevărul este că cei mici nu au nevoie să fie ocupați non-stop. Vacanța e cea mai bună ocazie să redevină copii, fără alte presiuni sau responsabilități.
Hai să descoperi în cele ce urmează cum poți aborda vacanța de vară ca cei mici să se relaxeze, dar să aibă parte și de experiențe cu sens!
Ce își doresc copiii pentru vacanța de vară?
“Vreau doar să mă joc!”, “Nu mai vreau teme!”
Pe tot parcursul anului școlar, copiii trec prin zeci de teste, proiecte, activități sau competiții. Acest ritm susținut, însă, lasă urme, iar oboseala se acumulează.
E normal ca în vacanță să își dorească relaxare, somn și libertate. Iar părinții ar trebui să înțeleagă și să le ofere asta.
Și nu, copiii nu “regresează” dacă nu învață ceva nou în fiecare zi. Din contră, ei cresc atunci când au timp să proceseze, să exploreze și să creeze în voie.
Relaxarea nu e pierdere de vreme!
Din perspectiva dezvoltării, joaca și relaxarea sunt absolut esențiale. Așa se dezvoltă creativitatea, empatia și autonomia. În plus, le oferă copiilor ocazia să învețe cum să se bucure de timpul lor, fără să fie mereu în alertă.
Timpul petrecut în voie îi ajută să se deconecteze total de școală, să își recapete puterile pentru un nou an școlar și le protejează sănătatea mentală.
Activitățile lejere sunt cheia
Ce înseamnă activități lejere? Activități care nu pun presiune, care sunt distractive, creative, care implică joacă, dar care, în același timp, au o componentă educativă subtilă.
Spre deosebire de temele de vacanță clasice, aceste activități îmbină în mod natural curiozitatea cu bucuria. Sunt mai degrabă despre a învăța pur și simplu pentru plăcerea explorării.
Atelierele și taberele MindHub: învățăm prin joacă!
Un exemplu de activități lejere cu beneficii pe termen lung sunt atelierele și taberele de vară MindHub!
Aici, programarea și tehnologia sunt predate prin joacă, povești și colaborare. Nu dăm note, și fiecare copil e încurajat să creeze, să greșească și să învețe din mers.
Ce fac copiii la MindHub, de fapt?
- Programează roboței simpatici, care răspund la comenzi și rezolvă misiuni
- Construiesc jocuri video sau lumi digitale folosind limbaje simple precum Scratch sau Lua
- Învață să gândească logic, să își structureze ideile și să lucreze în echipă
- Își dezvoltă creativitatea, răbdarea și încrederea în sine
Totul într-o atmosferă prietenoasă, fără competiție sau stres!
Alte exemple de activități lejere pe timp de vară:
Sporturi practicate cu alți copii din comunitate - un joc de fotbal, handbal sau tenis într-un context lejer, între prieteni.
Excursii în natură - o zi la munte, o plimbare prin pădure sau o vizită la bunici prin care să se conecteze cu natura.
Ateliere creative - poate fi pictură, activități handmade, muzică sau alte activități care să-i permită să se exprime creativ.
Seri de boardgame - un mod minunat de a combina timp de calitate petrecut în familie și joaca.
Ce ți-ar plăcea să-și amintească cel mic din vacanța de vară?
Ce rămâne din vacanța de vară? Amintirile. Cel mic nu își va aminti ce teme a făcut pentru vacanță, ci cum s-a simțit, timpul pe care l-a petrecut împreună cu prietenii și familia, locurile noi pe care le-a văzut și lucrurile pe care le-a făcut din pură curiozitate.
Ca gânduri finale, amintește-ți ca vacanța este despre curiozitate și explorare, fără presiune sau așteptări. Activitățile lejere, creative și distractive, cum sunt cele de la MindHub, pot echilibra perfect vacanța de vară.
Vacanța plăcută în continuare!