5 motive pentru care copiii trebuie să învețe programarea în anul 2023

5 motive pentru care copiii trebuie să învețe programarea în anul 2023

Există multe motive pentru care fiecare copil trebuie să înceapă să învețe cum se scrie un cod de program, mai ales în 2023, iar azi vom împărtăși 5 motive principale care să susțină această afirmație.

În lumea noastră în schimbare rapidă este de o importanță vitală de a fi în  prim plan. Indiferent dacă doriți ca al dumneavoastră copilul să reușească în viată, în studii sau în cariera sa, programarea îl va ajuta să-și îmbunătățească aptitudinile sale în matematică, în scris și în comunicare. 

Nenumărate sunt cauzele și beneficiile studierii programării și includerii sale în programul școlar alături de celelalte discipline. Începerea studierii programării la o vârsta fragedă în copilărie le va da copiilor un început bun și posibilitatea de a avea succes.

1. Programarea va îl învăța pe copilul dumneavoastră să gândească

Studierea programării îi învăța pe copii nu numai cum să scrie rânduri de cod în programare, dar și noi feluri de a gândi. Scopul nostru este mai mult să-i învățăm cum să gândească în mod diferit, cum sa fie creativi. Gândirea logică este ceva de care are nevoie fiecare persoana. Unii mai mult, alții mai puțin.

Aceasta este o aptitudine foarte importantă, mai ales dacă sunteți specialist IT. Un exemplu relevant

 este situația în care se impune analizarea unei probleme, prin descompunerea acesteia în secțiuni mai mici. Aceasta este, de fapt, gândire computațională. Descompunerea unei probleme mari în secțiuni mai mici este una din caracteristicile de bază ale gândirii computaționale.

2. Programarea îmbunătățește aptitudinile de soluționare a problemelor 

Uneori, să lucrezi cu o problemă amplă și să o împarți în secțiuni mai mici, rezolvabile rând pe rând, se poate dovedi a fi provocator. În punctul precedent am semnalat deja că acest proces este de o importanță majoră pentru gândirea computațională. Copiii învață cum să descopere problemele, de ce au apărut acestea, cum să procedeze pentru a le soluționa și cum să prevină reapariția lor în viitor.

Orice limbaj de programare este diferit și are plusurile și minusurile sale. Familiarizarea cu mai multe limbaje de programare la o  vârsta fragedă în copilărie este de importanță vitală. Dumneavoastră le puteți testa pe fiecare dintre acestea și veți înțelege care este mai incitant, mai promițător și mai potrivit  pentru copilul vostru. Programarea nu doar vă ajută să identificați și să soluționați probleme specifice limbajelor de programare, ci, în mod extins, acest tip de abordare vă poate fi util în viața de zi cu zi.

Cursurile de programare îl ajută astfel pe copil să-și dezvolte și însușească abilități necesare atât în sala de curs, cât și în afara acesteia, pe plan personal.

3. Programarea este amuzantă și stimulează creativitatea

 Copiii învață să programeze în timp ce joacă diverse jocuri captivante. Ei pot juca în echipă sau făcând competiție între ei, ceea ce îi stimulează intelectual și creativ. Există roboți folosiți pentru a-i ajuta pe copii să se familiarizeze cu programarea prin metode ludice, așa cum sunt (Wonder Workshop), Dash and Dot, precum și mulți roboți  din Photon, Roboobo Education, Pai Technology și multe altele.

Copiii pot, de asemenea, să se joace și să creeze o suită impresionantă de jocuri cu Micro:bit.. Acesta este un calculator foarte mic care stimulează creația digitală. Dvs. puteți create animații și jocuri simple. Prin senzorii săi, acesta din urmă poate de asemenea simți temperatura și mișcarea.

Jocul cu roboți și crearea jocurilor simple îi motivează pe copii să gândească neconvențional. Crearea și dezvoltarea autonomă a unui joc  este întotdeauna amuzantă, dar și foarte provocatoare. Odată cu acest proces, stima de sine a copiilor crește ușor. Odată cu învățarea programării, copiii descoperă că pot deveni creatori de conținut digital!

4. Programarea îi deschide copilului dumneavoastră posibilități extraordinare în ceea ce ține de cariera sa

Imaginați-vă că sunteți un copil în vârsta de 5-6 ani și că mare parte din timp vă uitați la seriale TV pentru copii.  Aceasta este poate normal, dar n-ar fi mai bine  oare să începeți să dezvoltați gândirea voastră logică, aptitudinile voastre pentru soluționarea problemelor, abilitățile voastre de comunicare și de prezentare, de muncă în echipă? Alături de MindHub, prin multă joacă, de-a lungul formării voastre veți cunoaște câțiva limbaje de programare. Bineînțeles  nu în înțelegerea cea mai aprofundată, dar pentru vârsta voastră veți ști mult.

După aceea, cu vârsta, veți dezvolta mai multe abilitățile personale și profesionale ale copilului vor fi mult îmbunătățite. Există mulți adolescenți în vârsta între 12 și 16 ani, care deja au creat primele lor aplicații pentru telefoane mobile și site-uri web. Adeseori, aceste invenții sunt incredibil de reușite.  Aceste povești de succes pot fi un motivator important pentru copilul vostru - să fii adolescent de 15 ani cu prima ta invenție, să câștigi bani proprii, fără să ceri de la părinți, este incredibil. Sigur, nu fiecare persoană are aptitudini de antreprenor, dar, pe de altă parte, dumneavoastră ați putea fi un specialist IT briliant în viitor, QA specialist sau un profesionist desăvârșit în varii afaceri digitale.

5. Programarea este viitorul 

Cu fiecare an ce trece, vedem un număr din ce în ce mai mare de firme care se bazează tot mai mult pe  programare și pe digitalizarea afacerii. Digitalizarea cuprinde un spectru larg de sectoare, nefiind orientată doar spre sectorul tehnologic. Aceste firme au nevoie nu numai de site-uri web, dar cel mai des acestea încep să caute  sisteme personalizate CMS, CRM, aplicații pentru Smartphone-uri. Prin urmare, acestea vor avea evident nevoie de o persoană / o echipă în firmă care să analizeze, întrețină și gestioneze aceste sisteme.

Un copil cu o experiență în programare își poate  începe cariera în multiple domenii și sectoare conexe, indiferent de ramura industriei în care decide să se dezvolte. Școlile de stat încă nu au pregătirea necesară pentru a le oferi elevilor acces la educație digitală, însă noi sprijinim, prin misiunea noastră, facilitarea acestui proces din sălile noastre. 

 Concluzie 

Un mediu în care copiii pot să își dezvolte gândirea logică și analitică este absolut necesar. Vă recomandăm să faceți puțină cercetare și să alegeți cea mai potrivită variantă de cursuri de programare pentru dumneavoastră. 

Fiecare copil are nevoie de un mediu anume ca să se simtă potrivit în lumea programării, iar MindHub este locul cel mai potrivit.

Vizitați site-ul nostru pentru a vă familiariza cât mai bine cu noi și cu viziunea noastră despre educație.

Mai multe de pe blogul nostru

Topul celor mai căutate meserii: pentru ce domenii ne pregătim copiii? Nou

Topul celor mai căutate meserii: pentru ce domenii ne pregătim copiii?

Știai că meseria de casier, de exemplu, este printre meserii...

Citit
Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare? Nou

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare?

Roblox și Minecraft sunt unele dintre cele mai descărcate ...

Citit
Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor? Nou

Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor?

Tehnologia este prezentă în mai toate aspectele vieții moder...

Citit