Care e impactul tehnologiei asupra copiilor cu vârste între 5 - 15 ani și cum putem maximiza folosirea acesteia spre beneficiul lor?

Care e impactul tehnologiei asupra copiilor cu vârste între 5 - 15 ani și cum putem maximiza folosirea acesteia spre beneficiul lor?

Odată cu dezvoltarea constantă a tehnologiei, aceasta devine parte integrantă din ce în ce mai mult din viața noastră. Totul e trăit dinamic, totul din jurul nostru evoluează și se automatizează - deblocarea mașinii, cumpărarea biletelor pentru transportul public, plata cu o simplă atingere a telefonului sau alte procese inovatoare care ne ușurează viața de zi cu zi și ne economisesc timp prețios.

Cu toate acestea, acest lucru creează îngrijorare, cu atât mai mult în rândul părinților, mulți dintre ei  considerând că tehnologia ocupă prea mult loc în viața copiilor, solicitându-le atenția și îndepărtându-i de comunicarea din viața reală, atât de importantă pentru copii. Tehnologia are un impact de netăgăduit asupra noastră și asupra copiilor noștri, însă nu trebuie să fie neapărat unul negativ.

Adevărul este că inovațiile din tehnologie și impactul uriaș al internetului asupra vieții noastre cotidiene, în special, pot avea o contribuție fundamentală, pozitivă,  dacă sunt utilizate în mod corect. Cum le putem, așadar, valorifica la maximum?

Tehnologii în dezvoltare și impactul lor în viața noastră de zi cu zi

Suntem la un click distanță de orice.  Aproape totul ne este acum accesibil printr-un simplu click de mouse - cumpărături, comunicare, obținerea diverselor informații, și, după cum am aflat în ultimul an, datorită pandemiei, munca și învățarea.

În zona Europei de Est, ultimii 10 ani au înregistrat o creștere de peste 40% în ceea ce ține de accesul la Internet și folosirea diverselor tehnologii.

Cu cât se îmbunătățesc și evoluează mai mult, cu atât focusul se mută pe beneficiile pe care le pot aduce toate aceste avansuri tehnologice. În jurul vârstei de 6 ani, copiii sunt în plin proces de dobândire, fixare și dezvoltare a abilităților lor de comunicare, iar în acest context, tehnologia ar fi de preferat să nu interfereze cu percepțiile lor despre lumea din jur. Cu toate acestea, nu poate fi negat impactul pozitiv pe care expunerea la tehnologie și interacțiunea cu aceasta îl pot avea asupra dezvoltării gândirii abstracte, logicii sau a creativității.

În zilele noastre, asistăm în permanență la schimbări continue când vine vorba de inovații în domeniul tehnologiei și este clar că acestea nu se vor opri. Mai mult, ele vor genera alte schimbări  -  vor înlocui unele profesii, vor da naștere altora noi, în timp ce esența vieții noastre de zi cu zi va fi, la rândul ei, modificată, impactând inclusiv  modul în care privim și interacționăm cu tot ceea ce ne înconjoară.

Cum îi vor influența toate acestea pe copiii noștri?

Datele din Lancet Child and Adolescent Health indică o medie de 28 de ore pe săptămână pe care copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani le petrec  în fața ecranului. Pentru această grupă de vârstă, datele sună puțin înfricoșător. Până la vârsta de 5-6 ani, copiii își dezvoltă  continuu și cu fiecare oportunitate abilitățile lor de comunicare, iar impactul tehnologiei este mai degrabă negativ și le influențează direct contactul cu viața reală, chiar dacă este timp de 4 ore pe zi.

Cu toate acestea, cu cât cresc mai mult, cu atât simt mai mult nevoia de informații - acestea îi ajută să se dezvolte și să se structureze la nivel intelectual și cognitiv. Participarea la cursuri online, vizionarea videoclipurilor educaționale sau utilizarea platformelor online gratuite pentru a-și îmbogăți cunoștințele devin, în fapt, un mare avantaj în dezvoltarea copiilor.

Ca în multe alte aspecte ale vieții noastre, echilibrul este cheia - echilibrul dintre timpul petrecut în interacțiune cu tehnologia, și celelalte activități offline necesare dezvoltării copiilor. Iar acest echilibru are cu siguranță un efect pozitiv asupra comportamentului copiilor.

Felul în care tehnologia interacționează cu viața noastră este un topic relevant pentru orice părinte - întrucât influența acesteia se răspândește în mai toate nivelurile existenței noastre, copiii trebuie educați și pregătiți să o folosească. Vor fi nu doar mai analitici, ci vor avea o înțelegere mai profundă asupra prezentului lor și o pregătire mai bună pentru viitor.

La MindHub, avem încredere în abordarea noastră inovatoare și interactivă atunci când vine vorba de a le preda programarea copiilor. Pentru a o transforma într-o activitate atractivă și distractivă, oferim copiilor modalități alternative de a cunoaște subiectul - instrumente care facilitează înțelegerea limbajelor de programare, robotică, găsirea de soluții și independență în crearea propriilor algoritmi, jocuri, aplicații. Aceste instrumente sunt, de exemplu, lecțiile noastre specializate în jocurile Minecraft cu blocuri, roboții Dash și Dot, jocurile 3D cu KODU, Roblox și multe altele.

Avantajele tehnologiilor

Tehnologiile sunt, incontestabil, o uriașă sursă de informații, un mijloc ce facilitează comunicarea și un plus în dezvoltarea cunoștințelor și a logicii. Cu ajutorul acesteia, copiii pot dobândi multiple abilități care pot susține inclusiv inovații viitoare în tehnologie.

Timpul petrecut în fața televizorului poate fi petrecut vizionând un program educațional. Timpul din fața computerului oferă acces la nenumărate cursuri, jocuri de logică, videoclipuri cu scop informativ și la aplicații educative  bazate pe inteligență artificială. Tehnologia are, până la urmă, avantajul unic de a le putea livra pe toate, la un click distanță.

Fundamentale în dezvoltarea copiilor sunt și gândirea abstracte și logică.  Folosită în mod corespunzător, tehnologia poate contribui la dezvoltarea intelectuală a copiilor. De aceea, sistemele educative moderne pun un accent din ce în ce mai mare pe modalitățile creative în care ne putem folosi de deplin de tehnologii.

Un echilibru între timpul online și cel offline

Tehnologia are avantajele sale, cu siguranță. La fel de valoroase sunt și socializarea, sportul în aer liber, joaca, timpul petrecut alături de familie și prieteni. Calibrate și în echilibru, ambele variante - online și offline, contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor.

Încercați să combinați timpul din fața ecranului cu timpul departe de acesta. Totul din jurul nostru este deja atât de bine conceput și îmbunătățit încât, cu doar puțină imaginație și creativitate, putem transforma procesul de învățare în ceva distractiv, iar timpul liber poate fi ocupat cu succes cu activități care sunt bune atât pentru corp, cât și pentru minte.

Abordarea pe care o folosim în activitățile noastre de grup este concepută pentru a fi utilă pe mai multe paliere, simultan.  Pe măsură ce copiii își dezvoltă abilitățile de comunicare, fiind în grupuri cu alți copii, conținutul le este prezentat și livrat într-un mod interactiv, pentru a le menține treaz interesul și pentru le le permite copiilor  să poată absorbi cu ușurință toate informațiile. În același timp, știm cât de captivante sunt jocurile pentru ei, așa că la MindHub combinăm procesul educativ cu divertismentul. În acest fel, motivația copiilor nu întârzie să apară.

În centrul tuturor dilemelor este echilibrul. Da, tehnologia poate fi uneori dăunătoare  - atunci când  este folosită în exces -, dar poate fi, de asemenea, cu adevărat utilă, atunci  când este utilizată în contextele potrivite, având la bazaă motivațiile potrivite.

Mai multe de pe blogul nostru

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații? Nou

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații?

De câte ori ai simțit o diferență de gândire și mentalitate ...

Citit
Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic Nou

Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic

Într-o lume din ce în ce mai alertă, este ușor să neglijăm l...

Citit
Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala Nou

Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala

Cum se simte copilul tău înainte să meargă la școală? Este a...

Citit