Ce e programarea cu blocuri de cod?

Ce e programarea cu blocuri de cod?

Ce este programarea cu blocuri de cod?

Învățarea unui limbaj de programare poate fi uneori o provocare pentru copii, deoarece implică atât învățarea conceptelor de bază în programare, cât și elemente de sintaxă. De aceea, la MindHub folosim instrumente care fac posibilă învățarea intuitivă a  elementelor de bază din programare, folosind blocurile de cod.

Iar dacă azi copiii de 4-5 ani învață cu ușurință alfabetul limbii lor materne sau cel englez, de ce să nu ajungă să cunoască  și alfabetul limbajelor de programare?

Așa cum spune Mitchel Resnick, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), într-un articol despre acest subiect: „Ceea ce este important în procesul de învățare este ca aceștia nu învață doar să codeze, ci programează pentru a învăța ” - iar această abilitate în sine contribuie semnificativ la un viitor mai bun și plin de posibilități pentru ei. Și asta ne dorim cu toții pentru copiii noștri, nu?

Ce înțelegem prin „blocuri” și tipuri de instrumente în programarea cu blocuri de cod

„Blocurile de cod” sunt de fapt „bucăți” de instrucțiuni folosite de copii pentru a crea un program care realizează o acțiune dorită.

Unul dintre cele mai populare medii de programare vizuale este Scratch. Atunci când creează și împărtășesc cu alții proiectelor construite în Scratch, copiii își îmbunătățesc abilitățile matematice, gândirea creativă, învață să gândească sistematic și să lucreze împreună, în echipă. Prin combinarea acestor blocuri de cod, copiii vor obține efecte diferite, pot crea variabil, pot reda sunete etc.

O altă platformă populară bazată pe coduri de bloc este Hopscotch. Prin intermediul acesteia, copiii pot alege diferite personaje pe care le pot controla și cărora să le dea diferite comenzi. Aplicația oferă un set de bază de instrucțiuni de control și este potrivită pentru începătorii în programare.

Tynker este o altă platformă care poate deveni cu ușurință preferata micilor programatorilor începători, dar și a părinților sau profesorilor. Interfața acesteia este similară aplicației Scratch.

În plus față de materialul de studiu în sine, Tynker include și numeroase de planuri de lecții pentru începători, sugestii de desfășurare a lecțiilor de programare și prezentări online ale programelor create de studenți folosind acest limbaj. Lecțiile în sine permit un program de învățare flexibil, iar copiii înțeleg cu ușurință conținutul, chiar și fără îndrumare.
 

Care sunt avantajele utilizării programării cu blocuri de cod?

Accesibil și rapid

Programarea bazată pe blocuri de cod este cea mai bună soluție atunci când vrem să dezvoltăm gândirea analitică și logică a copiilor. Acest lucru se bazează pe faptul că tot ce trebuie să facă micii studenți este să conecteze și aranjeze blocurile de cod într-o ordine logică.

Programare fără sintaxă

Programarea bazată pe blocuri de cod reduce utilizarea sintaxei la minim și le permite copiilor să se concentreze asupra programării într-un mod rapid, ușor și vizual. Codul scris în blocuri vizuale are o putere expresivă la care copiii se pot raporta corect și intuitiv, atunci când sunt la nivel începător, dar permite și combinarea cu cod bazat pe text scris în limbaje de programare obișnuite, atunci când vorbim despre copii care deja au o experiență prealabilă în programare. 

Munca în echipă susține procesul educativ

Atunci când copiii lucrează în echipă la un proiect și pot explica exact ceea ce au realizat colegilor de clasă, performanța lor educațională și socială este net îmbunătățită.

Drept urmare, copiii sunt motivați să-și îmbunătățească proiectele, adăugând constant noi instrucțiuni și experimentând cu diferite blocuri de cod și diverse combinații. În acest fel, copiii se transformă din utilizatori pasivi de tehnologie în creatori de conținut.

Programarea cu blocuri de cod nu este doar o experiență interesantă pentru cursanții noștri. Cu ajutorul acestuia, ei pot programa mai departe de ecranele laptopurilor sau ale tabletelor - așa cum se întâmplă în cadrul lecțiilor noastre de programare cu roboții noștri, Dash și Dot, care susțin și execută comenzi legate de comportamentul lor, dar și o suită de caracteristici suplimentare.

Și cum niciodată timpul nu e mai potrivit decât acum, vă invităm să ne cunoașteți și să îi prezentați copilului vostru universul MindHub!

Faceți-o acum, înregistrându-l pentru o lecție demonstrativă gratuită, sau la oricare dintre cursurile noastre pentru nivelul începător.

Mai multe de pe blogul nostru

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare? Nou

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare?

Roblox și Minecraft sunt unele dintre cele mai descărcate ...

Citit
Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor? Nou

Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor?

Tehnologia este prezentă în mai toate aspectele vieții moder...

Citit
Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale? Nou

Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale?

În lumea de astăzi, profund ancorată în digital, învățarea p...

Citit