Ce este învățarea bazată pe proiect?

Ce este învățarea bazată pe proiect?

Trăim într-o lume nu doar tehnologizată și digitalizată, ci și ancorați în ritmul acestora de dezvoltare -  un ritm susținut, rapid. Asistăm la o nevoie crescândă de diverse programe educative. Ceea ce se predă în clasă, la școală, nu mai este nici pe departe suficient, iar copiii au nevoie de mult mai mult decât de niște informații livrate ca până acum. De aici nevoia de altfel de programe, diferite de cele existente, programe care nu doar creează baze solide de dezvoltare, ci care, prin abordarea lor interactivă, contribuie la dezvoltarea unor abilități cât se poate de necesare în viitor.

 

Învățarea bazată pe proiect face exact acest lucru. Aceasta e o metodă de predare în care elevii și studenții învață implicându-se și participând activ la proiecte reale din diverse domenii, combinând cunoștințele lor și încercând să rezolve probleme din viața de zi cu zi. Spre deosebire de educația standard, în IBP (învățarea bazată pe proiect), studenții investesc timp pentru a înțelege și rezolva diverse situații și probleme, explorând și folosindu-se de propriile idei și cunoștințe.

 

Atunci când se folosesc de această tehnică de predare, profesorii le oferă copiilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele, în timp ce colaborează cu alți copii implicați în proiect. Prin această strategie și prin folosirea unor probleme din viața reală, copiii au oportunitatea de a se pregăti pentru o lume reală, lumea de dincolo de pereții școlilor și a instituțiilor de învățământ, pregătindu-se activ pentru viitoarele lor meserii.

 

Abordarea aceasta este ideală pentru dezvoltarea unor abilități foarte importante pentru copii. În primul rând, ei învață cum să rezolve problemele, trecând dincolo de metodele clasice de învățare. De asemenea, învață să lucreze în echipă cu ceilalți copii și să-și combine  cunoștințele în numele unui scop comun - găsirea unei soluții și rezolvarea unei probleme. De asemenea, își dezvoltă creativitatea și gândurea analitică. În tot acest timp, ei se transformă și în mici cercetători entuziasmați de proiectele la care lucrează.

 

Cum funcționează metoda de învățare bazată pe proiecte? 

Învățarea bazată pe proiecte, în esența sa, le oferă studenților un proiect la care să lucreze. Indiferent de format, copiii lucrează împreună, împărtășind și schimbând idei, resurse și cunoștințe. Învățarea bazată pe proiect se poate baza pe joc de rol, lecții de cercetare, programarea comportamentului roboților, analiză și evaluare, metode de comunicare și, cel mai important, pe experiența din lumea reală transferată la o lecție. După ce copiii lucrează la proiect și ajung la unele decizii, observații sau presupuneri, îl prezintă și celorlalți co-participanți. Cazul este discutat din nou. În învățarea bazată pe proiecte, este mai important să fii prezent în procesul de identificare a soluțiilor, decât soluțiile reale și rezultatul final. Acesta este ceea ce încurajează creativitatea, îmbunătățește abilitățile de comunicare și are un impact semnificativ asupra muncii în echipă.

 

Care sunt beneficiile metodei de învățare bazată pe proiecte?

Așa cum am mai spus, există mai multe beneficii asociate acestei metode. Cele mai multe dintre ele susțin dezvoltarea unor abilități-cheie necesare meseriilor secolului 21, pregătind copiii pentru orice îi așteaptă în viitor. Adevărul e că, prin această metodă, una care transformă o lecție într-un joc, copiii evadează din rutina clasică a transferului de cunoștințe și descoperă entuziasmul adus de noile oportunități, își dezvoltă creativitatea și participă activ la procesul de învățare.

 

Mulți copii întâmpină dificultăți în procesul static de învățare, nu au răbdarea să stea locului și să asculte profesorii, cu atât mai mult atunci când povestim despre un subiect neatragător. De aceea IBP este atât de apreciată – îi implică pe copii activ, ei devin o parte în sine a procesului de învățare și, în tot acest timp, descoperă și își fixează noi cunoștințe.

Metodele aferente acestei metode de învățare depășesc cu mult seturile standard de abilități pe care și le-au însușit copiii, curriculare sau extracurriculare. IBP le oferă copiilor șansa de a-și dezvolta abilitățile de rezolvare a problemelor, creativitatea, dar și gândirea logică și analitică. Atunci când caută soluții pentru o situație specifică, ei devin independenți. 

 

Unde putem întâlni metoda de învățare bazată pe proiect?

Datorită multiplelor sale beneficii, noi am încorporat această metodă de predare în programa noastră, mentorii noștri prezentându-le constant copiilor oportunitatea de a învăța programarea prin proiecte care să le stârnească curiozitatea și pasiunea pentru tehnologie. 

În cadrul procesului de predare la MindHub, mentorii noștri creează câte un proiect pentru fiecare modul, iar la finalul acestuia copiii parcurg un ultim proiect, care va fi împărtășit cu părinții – fie sub formă de imagini, video sau direct la fața locului, în centrele MindHub. 

Această abordare le permite până și celor mai mici copii să învețe. Începând cu vârsta de șase ani, copiii sunt, folosindu-se de această abordare, capabili să absoarbă și să înțeleagă conceptele complexe din programare. În acest fel, ei învață să programeze folosind diverse limbaje de codare, își dezvoltă multiple abilități, dar se și distrează în tot acest timp, odată cu fiecare proiect și echipă din care fac parte.

 

Cu cel fel de proiecte lucrează copiii la MindHub?

Curriculumul MindHub include diverse proiecte, fiecare adaptate segmentelor de vârstă ale copiilor, dar și nivelului acestora de cunoștințe. Copiii mai mici primesc proiecte mai mici, lucrează în grupe mai mari, învață prin joc noțiuni esențiale din programare.

Copiii mai mari au proiecte mai complexe, fiecare e responsabil de rezolvarea unei secțiuni alocate – o situație sau problemă reală care trebuie înțeleasă și rezolvată. Așa cum am mai spus, această metodă le permite să învețe cât mai mult prin intermediul unui proiect. Importantă este parcurgerea proiectului, mult mai mult decât rezultatul final, deși și acesta are ponderea sa.

La MindHub, curriculumul nostru include proiecte focalizate pe interacțiunea dintre hardware și software, crearea efectelor 3D în animații și jocuri, programarea comportamentului roboților, precum și multe altele.

 

Oferiți-i copilului șansa de a învăța prin metoda IBP la MindHub

Învățarea bazată pe proiect e o metodă nouă și inovatoare, grație căreia copiii își dezvoltă abilități și calități, fără a trece printr-un proces lent și poate plictisitor de învățare, greu de înțeles. Prin intermediul IBP, orice informație complexă devine ușor de înțeles și parcurs, copiii își dezvoltă cunoștințele într-un ritm sustenabil, pregătindu-se astfel pentru meseriile viitorului.

Alături de MindHub, și folosindu-se de această metodă, copiii învață programare, își construiesc o bază de plecare solidă în acest domeniu și apoi, mai târziu, își vor folosi toate aceste cunoștințe în etapele următoare ale vieții lor.

Înscrieți-vă copilul la oricare dintre centrele MindHub și oferiți-i startul de care are nevoie!

Mai multe de pe blogul nostru

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare? Nou

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare?

Roblox și Minecraft sunt unele dintre cele mai descărcate ...

Citit
Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor? Nou

Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor?

Tehnologia este prezentă în mai toate aspectele vieții moder...

Citit
Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale? Nou

Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale?

În lumea de astăzi, profund ancorată în digital, învățarea p...

Citit