Ce știe copilul meu despre componentele unui computer?

Ce știe copilul meu despre componentele unui computer?

Istoria computerului este atât de veche, încât majoritatea dintre noi nu își pot imagina prin câte etape de dezvoltare a trecut acesta, ca să ajungă la forma sa actuală, cea pe care o cunoaștem noi astăzi. Mai mult, elementele implicate în construirea unui sistem informatic au beneficiat de o evoluție rapidă - mult mai impresionantă decât cea înregistrată de alte industrii, așa cum e cea a automobilelor. 

În fiecare zi, tehnologia evoluează, noi componente pentru computere sunt constant dezvoltate, susținând constant progresele tehnologice și inovația. Nu putem decât să bănuim câte alte schimbări ne așteaptă în viitor!

 

Până atunci, însă, este important să știm ce este computerul astăzi. Acesta poate fi complex, versatil și extrem de util, însă, mai ales în cazul copiilor, se poate dovedi a fi și periculos. 

Dar cum cunoașterea înseamnă putere, vă invităm să aflați totul despre computere împreună cu MindHub!

 

 

Piesele de bază ale computerului

 

Placă de bază

Începem așadar cu creierul computerului. Placa de bază controlează aproape toate celelalte părți ale computerului și oferă și susține conexiunile între toate celelalte componente ale acestuia. Putem spune că, datorită acesteia, toate operațiunile de bază sunt și vor fi efectuate cu succes.

Pe lângă sincronizarea acțiunilor fiecărei componente, placa de bază funcționează și pentru a integra performanța generală a computerului.

 

Unitatea centrală de procesare (CPU)

După creier, a doua forță majoră este inima. În cazul unui computer, acesta este procesorul. Microprocesorul este un cip care conține milioane de tranzistoare miniaturale. Ele ajută procesorul să-și îndeplinească sarcina principală - calculele; acestea ghidează toate operațiunile computerului. Microprocesorul central procesează informațiile primite de la dispozitivele de intrare și transmite rezultatul către dispozitivele de ieșire.


 

Memoria

Un lucru important e să știți că există mai multe tipuri de memorie pe care un computer le poate avea: memorie cu acces aleatoriu (RAM) și memorie de citire (ROM). 

ROM-ul este numai pentru citire, iar memoria RAM este cu acces aleatoriu, fie pentru citire fie pentru scriere. 

Memoria RAM stochează datele procesate sau pentru procesare și își modifică conținutul în mod constant, însă, când opriți computerul, acesta se pierde.

 

Bateria și sursele de alimentare

Toți copiii știu asta - multe lucruri care fac parte din viața noastră funcționează cu electricitate. Acest lucru este valabil și pentru calculatoare, desigur. Când computerul este conectat la o sursă de curent, aceasta traversează un cablu de alimentare spre o cutie ce conține un transformator.

Pentru laptopuri, curentul merge direct la bateria laptopului și îl încarcă. Funcționează câteva ore fără a fi necesară reconectarea la sursa de alimentare, acest lucru depinzând de caracteristicile de producție ale bateriei și, desigur, de modul în care aveți grijă de ea. Este bine să vă amintiți acest lucru și să învățați copilul că încărcarea constantă nu are un efect benefic asupra duratei de viață a bateriei. 

 

Modemuri și Wi-Fi

Modemurile și cardurile pentru conexiune wireless (Wi-FI) permit computerelor să comunice cu alte sisteme. Datorită modemurilor și proprietăților lor de transmisie radio, este posibilă conexiunea Wi-Fi și transferul de date corespunzător - cu alte cuvinte - ele fac posibilă utilizarea internetului.

 

Plăcile de sunet și grafice

Placa de sunet și cea grafică îi permit unui computer să producă sunete și să afișeze imagini. Placa de sunet este responsabilă pentru muzică și pentru toate celelalte sunete, dar pentru a fi auzită, este necesar să conectați difuzoare sau căști la computer (desigur, acest lucru nu se aplică laptopurilor, care le au deja încorporate).

Placa grafică (placa video) este o placă care permite conversia imaginilor și afișarea acestora pe monitorul computerului.

 

Sisteme de răcire

Sistemul de răcire poate părea nesemnificativ în comparație cu toate celelalte părți ale computerului enumerate mai sus, dar este important să ne amintim că împiedică supraîncălzirea computerului, ceea ce poate duce ulterior la eșecul întregului sistem.

 

Perifericele

Toate componentele suplimentare pe care le conectăm la computer pentru a ne facilita lucrul cu acesta sunt bine cunoscute de noi, iar copiii le integrează cât se poate de natural în interacțiunea lor cu computerul. Ei știu de la o vârstă fragedă cum să folosească mouse-ul pentru a se deplasa pe ecran și sau pentru a înterprinde diferite acțiuni; tastatura pentru a tasta sau reda; monitorul pentru a observa acțiunile, difuzoarele care produc sunetele de pe computer. Se conectează prin cabluri USB sau fără fir prin porturi USB și permit computerului să funcționeze corect.

Computerul ca atare - indiferent dacă este portabil sau desktop, oferă posibilități infinite și acestea sunt doar elementele de bază cu care fiecare copil se poate familiariza pentru a-și înțelege mai bine acțiunile.

 

Să recunoaștem, majoritatea copiilor găsesc toate aceste lucruri cât de poate de interesante! Ca proces, poate fi asemănat unui camion sau mașini pe care o dezasamblează doar pentru a-și da seama cum să o asambleze înapoi. Partea intrinsec curioasă a copiilor îi face să caute să înțeleagă din ce e lumea compusă  și să exploreze tot ce îi înconjoară!

 

Dacă credeți că, pe lângă a cunoaște și înțelege structura și funcționalitatea unui computer, copilul dumneavoastră ar fi interesat să știe și cum să lucreze cu acesta, atunci MindHub este locul potrivit pentru dvs. și copilul dumneavoastră! 

Începeți cu o lecție demo gratuită pentru a-i trezi interesul și curiozitatea pentru tehnologie sau  consultați cursurile noastre pentru începători!

 

Mai multe de pe blogul nostru

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații? Nou

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații?

De câte ori ai simțit o diferență de gândire și mentalitate ...

Citit
Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic Nou

Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic

Într-o lume din ce în ce mai alertă, este ușor să neglijăm l...

Citit
Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala Nou

Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala

Cum se simte copilul tău înainte să meargă la școală? Este a...

Citit