Copiii și tehnologia - ce evităm și ce păstrăm

Copiii și tehnologia - ce evităm și ce păstrăm

În era digitală în care trăim, e perfect normal să întâmpinăm uneori dificultăți în a distinge ce e folositor și benefic și ce nu e, atunci când vine vorba de copii și de relația acestora cu internetul. Tocmai din acest motiv, e important ca, încă de mici, copiii să învețe să folosească tehnologia într-o manieră benefică lor. Acest lucru e valabil fie că au 3 ani și se joacă pe tabletă, fie că sunt adolescenți care petrec mult timp online.

 

Cum putem să ne bucură, în deplină siguranță, de toate beneficiile tehnologiei? Cel mai important lucru este să stabilim reguli care să fie un bun punct de plecare în relația armonioasă copil - internet, în așa fel încât aceștia să beneficieze la maximum de toate avantajele internetului.

 

Pentru copii, tehnologia poate fi un instrument de învățare care dezvoltă un set impresionant de abilități și calități. Fie că vorbim despre participarea la diverse academii de programare pentru copii, așa cum e MindHub, sau de alte forme de activități extracurriculare de învățare online, copiii vor învăța semnificativ din interacțiunea lor cu tehnologia. Cu toate acestea, dacă nu există o limitare legată de timpul investit în astfel de activități, acest echilibru fin poate fi cu ușurință amenințat, iar aspectele negative nu întârzie să apară. 

 

Ce evităm și ce nu evităm în relația copiilor cu tehnologia?

 

Timpul petrecut în fața ecranelor

Primul și cel mai important sfat al nostru este să limitați timpul copiilor în fața computerelor sau a telefoanelor. Aproape toți avem acum acces la internet, iar acesta este următorul lucru care trebuie limitat. Desigur, motivul pentru aceasta este conținutul nepotrivit la care pot fi expuși, dacă acesta nu este controlat.

Așadar, reduceți timpul petrecut de copii în fața monitoarelor. O oră sau două pe zi poate fi mai mult decât suficientă pentru a învăța ceva, pentru a juca un joc sau pentru a viziona un videoclip educațional.

În al doilea rând, controlați accesul lor la Internet. Nu le permiteți să navigheze liber prin site-uri neverificate sau fără supravegherea dumneavoastră sau a altui adult.

Înscriindu-vă copilul la unul dintre cursurile MindHub, îi oferiți posibilitatea de avea o interacțiune echilibrată, benefică și educativă cu tehnologia! 

O abordare echilibrată este cea mai bună modalitate de a stabili o legătură benefică între copil și tehnologie - nu doar că va fi pregătit pentru meseriile viitorului, dar va rămâne ancorat de  mediul social, de prieteni și de realitate.

 

Limitați accesul copiilor la dispozitivele tehnologice

Permiteți copiilor dvs. să folosească computerele la școală sau la diverse activități educaționale în afara sălii de clasă. Permiteți-le să le folosească chiar și acasă. Evitați însă prezența calculatoarelor în camera copiilor, de exemplu. Dacă un computer de la o vârstă fragedă în camera lor, ar putea fi dificil pentru ei să se limiteze la utilizarea lui, atunci când este lăsat singur.

În același timp, însă, este important pentru dezvoltarea sa să aibă acces la tehnologie în timpul procesului de învățare. Aveți încredere în profesori și mentori - aceștia vor ști cât anume timp trebuie investit în interacțiunea cu diversele dispozitive tehnologice, în așa fel încât cei mici să beneficieze pe deplin și benefic de influența lumii virtuale. Multe programe educaționale deja includ modelarea computerizată și copiii sunt pregătiți pentru viitorul creat de tehnologie.

 

Jocurile nu trebuie interzise

Mulți părinți, când aud „jocuri pe computer”, se gândesc că acestea creează dependență și că au scene agresive și mesaje dăunătoare. Adevărul este că există multe jocuri educative, extrem de utile în dezvoltarea a numeroase calități importante la copii. Lăsați-i să exploreze această lume!

La MindHub, de exemplu, am dezvoltat programe speciale construite în jurul jocurilor, care îi ajută pe copii să învețe lucruri utile prin joc și joacă,  Învățarea bazată pe joc și joacă, blocuri de cod  sau pe programarea comportamentului roboților poate suna ca un „joc pentru copii”, dar este o modalitate extraordinară de a-i învăța practic și experențial cum funcționează tehnologia. Când copiii învață prin experiențe directe, aplicând practic ceea ce au descoperit, atât jucând cât și învățând, construiesc de fapt baze incredibile pentru viitorul lor.

 

Permiteți interacțiunile online

Uneori, părinții se confruntă cu anxietate și chiar frică legate de interacțiunile online ale copiilor. Desigur, există pericole online. În același timp însă, comunicarea online îi poate ajuta pe copii să depășească unele dintre fricile lor ascunse.

Ce puteți face? Permite-le să interacționeze cu prietenii și colegii lor cu care pot rezolva probleme, cu care pot învăța lecții, cu care pot juca jocuri în prealabil aprobate de voi sau, pur și simplu, cu care pot comunica. Acest lucru îi va învăța cum să comunice mai bine, să-și dezvolte abilitățile de lucru în echipă și, de asemenea, le va permite poate să descopere versiuni mai bune ale lor.

 

Nu folosiți tehnologia ca recompensă sau consolare

Adesea, când copiii sunt mici, părinții le interzic să petreacă prea mult timp în fața telefoanelor sau computerelor. Cu toate acestea, atunci când copilul realizează ceva anume, cu scopul de a fi recompensat, părintele permite copiilor să vizioneze videoclipuri sau să joace jocuri. Această dinamică se va traduce într-un sistem de recompense și  satisfacție emoțională și îl încurajează pe copil să asocieze ideea că doar așa poate fi fericit și răsplătit. Alți părinți folosesc aceeași tehnică atunci când un copil nu se poate calma. Apoi, din nou, tehnologia devine o consolare, iar copiii învață să-i manipuleze emoțional pe părinți pentru a câștiga timp online. Evitați acest lucru cu orice preț!

 

Puterea exemplului personal

Amintiți-vă că, la fel ca orice altceva în ceea ce ține de educația și creșterea copiilor, exemplul personal este cel mai puternic. Dacă petreceți mult timp în fața telefonului, răspunzând constant la mesaje și lucrând, sau dacă petreceți mult timp în fața televizorului seara, copiii vor înțelege că tehnologia face parte din viața voastră de zi cu zi.

Copiilor imită adulții în mod natural, așa că,  în loc să vă vadă la telefoane și laptopuri, alegeți să îi îmbrățișați cu dragoste, să vă jucați cu ei, arătându-le echilibru și armonie. Găsiți timp pentru activități comune care să vă apropie, chiar dacă sunt legate de tehnologie. Puteți participa împreună la evenimentele MindHub, puteți folosi tehnologia și puteți învăța împreună cum să o gestionați. Va fi o experiență interesantă, nu numai pentru copil, ci și pentru voi, adulții.

 

Creați un mediu fără tehnologie

Creați-vă un colț, un loc, o cameră sau orice alt spațiu fără tehnologie. Dacă nu este un loc fizic, ar putea fi un interval de timp, petrecut în totalitate fără utilizarea tehnologiei. De exemplu, în timpul cinei, opriți televizorul și puneți deoparte toate telefoanele. Sau la micul dejun. Timpul cu familia este foarte important, iar copiii de la o vârstă fragedă trebuie învățați că, deși sunt multe beneficii ale internetului, cele mai valoroase momente sunt cele cu cei dragi.

Mai multe de pe blogul nostru

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare? Nou

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare?

Roblox și Minecraft sunt unele dintre cele mai descărcate ...

Citit
Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor? Nou

Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor?

Tehnologia este prezentă în mai toate aspectele vieții moder...

Citit
Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale? Nou

Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale?

În lumea de astăzi, profund ancorată în digital, învățarea p...

Citit