Cum contribuie programarea pentru copii la abilitățile acestora de rezolvare a problemelor?

Cum contribuie programarea pentru copii la abilitățile acestora de rezolvare a problemelor?

Învățăm inevitabil să rezolvăm probleme și, cu timpul, devenim din ce în ce mai buni la acest capitol, chiar și sub presiune. Cu toate acestea, nu toți ne simțim confortabil în această ipostază. Până și adulții întâmpină uneori dificultăți în a decide care este cea mai bună abordare pentru rezolvarea unei probleme.

De ce ar trebui să treacă și copiii prin acest proces? Răspunsul e foarte simplu și se ascunde chiar în întrebare - pentru că, dacă cineva ne-ar fi învățat cum să ieșim dintr-o situație dificilă, totul ar fi fost mult mai ușor acum.

Știința o dovedește - atunci când le prezentăm copiilor probleme ipotetice și îi încurajăm să le rezolve, de fapt le stimulăm dezvoltarea. Practica duce la rezultate, iar practicarea acestui proces de găsire a răspunsurilor la crize poate dezvolta multe abilități importante. Nu doar pentru muncă sau școală, ci și în viața lor de zi cu zi - vor putea face față dificultăților mult mai ușor.

 

Rezolvarea problemelor - ce se ascunde în spatele abilității de a găsi soluții?

Încă de mici, copiii asociază cuvântul „rezolvare” cu probleme și ecuații matematice. Aceasta este de fapt problema care trebuie rezolvată! Copiii trebuie să găsească soluția unei ecuații matematice, orice altă problemă ascunde în ea o necunoscută care trebuie găsită - indiferent dacă este sursa unei probleme sau soluția ei reală. De ce a apărut această problemă în primul rând? Ce se poate face ca să nu mai existe? Copiii de toate vârstele se confruntă inevitabil cu provocări și probleme. Familiile și mentorii lor pot încerca și ajuta să le rezolve, dar o modalitate mult mai eficientă de a-i ajuta este de fapt prin predarea abilităților de rezolvare a problemelor. În acest fel, copiii vor învăța cum pot depăși orice obstacole și provocări de-a lungul drumului, având încredere în ei înșiși și descoperind de ce s-a întâmplat ceva în primul rând - nu doar rezolvând problema, ci prevenind repetiția acesteia.

 

De ce este important să dezvoltăm aceste abilități?

După cum am menționat mai sus și după cum știm cu toții, și copiii se confruntă cu dificultăți. Da, nu mereu pot fi comparate cu cele ale adulților, dar fiecare grupă de vârstă are problemele sale diferite de rezolvat. Adolescenții le adaugă mult mai multă valoare, iar copiii nici măcar nu știu cum să găsească soluții la majoritatea crizelor mici.

De aceea, este important ca, încă de la o vârstă fragedă, să fie încurajați să facă față singuri dificultăților. Cu cât își dezvoltă mai repede aceste abilități, cu atât vor fi mai bine pregătiți pentru provocări mai mari când vor crește. De aceea, MindHub își propune să învețe copiii abilități de rezolvare a problemelor, permițându-le să lucreze la diferite proiecte legate de crearea de jocuri, animații și aplicații și prin programarea comportamentului roboților.

Copiii nu numai că vor putea face față problemelor mai rapid și mai ușor, dar vor vor lucra și la multe alte abilități - vor deveni mai rapizi în gândire și logică, vor observa mai bine lucrurile, vor analiza detaliile, și vor preveni mai eficient  potențialele situații dificile. 

 

În ce situații de viață vor putea copiii să aplice aceste abilități?

După cum am afirmat deja, există o serie de abilități care se dezvoltă în sincron cu cea de rezolvare a problemelor. Cursurile de programare pentru copii aduc cu ele beneficii multiple, de aceea este atât de important să începeți de la o vârstă fragedă.

În primul rând, vorbim despre gândirea logică. Aceasta este o abilitate pe care o dezvoltăm în mod natural, dar de multe ori ea trebuie stimulată. De exemplu, atunci când traversează o stradă - copiii trebuie să decidă în ce direcție să se uite mai întâi, apoi dacă să se uite în cealaltă direcție și, după ce obțin informații despre trafic, să analizeze dacă este posibil să traverseze sau nu. Acesta pare un proces mai complicat decât este de fapt, dar se întâmplă în mod natural, datorită logicii. 

 

Care este legătura dintre programare și rezolvarea problemelor?

Una dintre modalitățile cele mai eficiente de a dezvolta abilitatea de rezolvare a problemelor este programarea. Esența programării este chiar identificarea de soluții. Programarea pentru copii dezvoltă gândirea logică, analitică și creativă, precum și abilități de luare a deciziilor, toate acestea fiind necesare pentru rezolvarea oricăror situații. Programarea stimulează dorința de a învăța cum să găsești soluții la probleme dificile, împărțindu-le în unele mai mici și mai ușor de rezolvat.

Programarea este conectată în mai multe aspecte diferite cu scopul final - rezolvarea problemelor.

 

Începem cu planificarea - copiii învață cum să structureze ceea ce fac, de unde să înceapă să caute o soluție și cum să o găsească pe cea potrivită.

Apoi mai este deconstrucția pe care am menționat-o mai sus. Ca și în cazul construcțiilor Lego, totul este împărțit în părți mai mici, iar scopul final este construirea lor împreună pas cu pas, în timp ce identificarea fiecărei părți individuale poate arăta exact unde structura nu a fost construită corect. Prin urmare, cu ajutorul cursurilor de programare MindHub, copiii învață cum să vizualizeze părțile unei probleme complexe în secțiuni mai mici, pentru a găsi soluții pentru fiecare în parte sau pentru a găsi sursa exactă a singurului lucru care a condus la problema inițială.

 

O altă parte fundamentală este testarea. Partea de încercare - eroare este o parte inerentă a procesului de programare, nu doar pentru a identifica soluții în cod, ci și în viața de zi cu zi. Testarea include erori, identificarea și, în cele din urmă, soluționarea lor. Aici se dezvoltă gândirea critică a copiilor, ajutându-i însă să extrapoleze aceste procese și mai departe de programare.

Debugging-ul, partea de depanare, se află în centrul dezvoltării oricărui lucru și, la rândul său, îi ajută pe copii să se descurce mai bine în școală și în profesiile care îi așteaptă.

Gândirea critică se dezvoltă și prin găsirea de soluții în programare și este la fel de importantă pentru ceea ce urmează. Când este timpul ca copiii să aleagă ce vor să facă în viitor, trebuie să aplice gândirea critică și să compare avantajele și dezavantajele profesiei alese.

În ceea ce ține de rezolvarea problemelor, trebuie pomenite și gândirea analitică și algoritmică. Pe de o parte, avem rutina zilnică - trezirea, spălatul pe dinți, pregătirea pentru școală, micul dejun etc. Acesta este un algoritm care devine rutină, dar necesită repetarea frecventă a aceleiași secvențe, la fel ca în programare. Pe de altă parte, abilitățile analitice sunt probabil cel mai puternic dezvoltate în timpul învățării codului, pe măsură ce copiii se transformă în tineri detectivi, căutând sursele problemelor, rezolvându-le și împiedicând ca acestea să se repete.

 

Programarea - cea mai bună modalitate de a dezvolta toate abilitățile de care au nevoie copiii

După cum puteți vedea, programarea de la o vârstă fragedă aduce o multitudine de beneficii în viețile copiilor. Aceștia vor dobândi o mulțime de alte abilități care nu pot fi învățate întotdeauna doar mergând la școală. De aceea, MindHub este un loc pe care l-am transformat într-un cămin al cunoașterii și al distracției, un loc în care copiii își pot dezvolta liber aceste abilități, le pot îmbunătăți și, în același timp, se pot bucura de întreg acest proces.

Mai multe de pe blogul nostru

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare? Nou

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare?

Roblox și Minecraft sunt unele dintre cele mai descărcate ...

Citit
Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor? Nou

Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor?

Tehnologia este prezentă în mai toate aspectele vieții moder...

Citit
Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale? Nou

Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale?

În lumea de astăzi, profund ancorată în digital, învățarea p...

Citit