De îndată ce ultimul clopoțel sună, copiii se grăbesc să uite cu totul de manuale și să se bucure de experiențele distractive aduse de vară. O vacanță pentru ei este egală cu „3 luni fără școală”, iar asta înseamnă pentru ei că nu vor fi nevoiți să petreacă timp cu activități extracurriculare legate de învățare.
Totuși, absența școlii în timpul verii poate reduce progresul pe care copiii l-au făcut în timpul anului școlar și le poate îngreuna parcursul, atunci când este timpul să se întoarcă în clasă. O pauză lungă de la ritmul stabilit de dezvoltare a abilităților și de memorare a noi informații îi poate împiedica să se reintegreze în ritmul din toamnă, adus de noul an școlar.
Deși copiii sunt în vacanță, asta nu înseamnă că nu ar trebui să învețe nimic nou în aceste 3 luni, ci dimpotrivă. Într-o situație ideală, jocurile și distracția care marchează vacanța de vară ar trebui combinate cu activități educative. Pentru părinți și educatori, provocarea constă în găsirea unui echilibru între a le permite copiilor să se relaxeze, asigurându-se în același timp că nu renunță complet la învățare în aceste luni.
Vacanța de vară le oferă copiilor o oportunitate unică de a explora, de a descoperi noi interese și de a se dezvolta cognitiv și emoțional, în afara sălii de clasă tradiționale. Acesta este un moment pentru a stimula creativitatea, a dezvolta abilitățile de viață și de a le cultiva curiozitatea.
Iată câteva modalități prin care părinții pot stimula dezvoltarea copiilor lor în timpul verii și de a-i menține activi.
Cititul
Elevilor li se oferă o listă de cărți de citit în vacanța de vară, dar asta nu înseamnă că ar trebui să fie singurele lor lecturi. Dacă copilul tău are un interes pentru o anumită temă sau direcție, în timpul verii, copilul va avea timp necesar să citească mai mult despre subiectul care îl interesează și să-și îmbogățească cunoștințele. Lecțiile de la școală sunt mult mai academice și respectă un curriculum anume, arareori merg mai adânc în subiecte specifice sau de nișă. Cititul suplimentar îl va ajuta pe copil să aprofundeze un anume subiect și să dobândească noi cunoștințe din acesta.
Acest lucru nu numai că îl va ajuta pe copil să se întoarcă la clasă cu mult mai multe cunoștințe, ci și să se simtă mulțumit de ceea ce a citit și să se simtă mai încrezător și mai sigur în ceea ce a învățat. Acest lucru, desigur, nu înseamnă că vom insista ca cei mici să progreseze prea repede sau nefiresc, ci pur și simplu să-și îndrepte interesele către o literatură suplimentară utilă, care este perfectă pentru îmbogățirea cunoștințelor deja acumulate.
Jocuri de societate jucate cu familia și prietenii
Jocurile de societate au multe avantaje. Cu ajutorul acestora, copiii practică răbdarea, își îmbunătățesc comunicarea și munca în echipă și, astfel, își dezvoltă abilitățile sociale. Jocurile nu sunt doar distractive și interesante, ci îi ajută și pe copii să-și dezvolte abilitățile de concentrare și să-și mențină atenția și focusul pe perioade mai lungi de timp. În zilele noastre, există nenumărate jocuri care sunt potrivite pentru dezvoltarea unui număr de abilități la copii. Sunt educative și antrenante, ajută la stimularea gândirii și, în plus, sunt cu adevărat distractive pentru întreaga familie!
La Academia de vară MindHub pentru copiii cu vârste între 6 și 11 ani, folosim jocurile de societate în pauze, deoarece știm cât de mult le îndrăgesc copiii. În plus, cu ajutorul lor dezvoltăm abilități valoroase, fără ca cei mici să simtă că sunt într-un moment educativ specific. Acesta este un exemplu perfect de predare și învățare neconvențională într-un mod distractiv și interesant.
Scrisul
O altă abilitate importantă pe care copiii nu ar trebui să o uite în timpul verii este scrisul.
Putem vorbi de un jurnal în care își pot scrie experiențele în timpul vacanței sau pot scrie scrisori familiei și prietenilor. Poate fi vorba, în funcție de vârsta copilului, despre scurte narațiuni, povești proprii sau rezumatul unor povești. Aceasta poate părea o sarcină descurajantă - este puțin probabil ca un copil să dorească să scrie în vacanța de vară, dar aceste idei neconvenționale pot fi acceptate mai cu ușurință de către copii și puse în practică.
Vizite la muzee, grădini zoologice și parcuri naturale
Mulți părinți practică aceste vizite și în timpul anului școlar, dar nimic nu se compară cu a le face profitând de vremea însorită și zilele lungi de vară. Muzeele, parcurile, o grădină zoologică, toate sunt locuri grozave de învățare și observație pentru copii. Aici pot să vadă o mulțime de lucruri noi pe care poate nu le-au văzut înainte. În acest fel, își dezvoltă curiozitatea și interesul de a afla mai multe despre lume, fie că este vorba despre animale, plante interesante sau reconstituiri istorice.
În cadrul Academiei de vară MindHub, unele dintre centre combină activități de programare cu activități de după-amiază, cum ar fi diverse sporturi și jocuri în aer liber, precum și vizite la muzee și diverse evenimente. Acest lucru contribuie la îmbogățirea culturii generale și deschide mințile copiilor către noi orizonturi.
Tabere și activități de vară
O altă modalitate de a-i menține pe copii activi intelectual pe timpul verii este să optați pentru un program sau o tabără de vară. Aproape fiecare oraș are tabere pentru copii pe diverse teme. Academia de programare de vară MindHub, de exemplu, se concentrează pe cursuri de programare - a jocurilor, crearea de povești interactive și programarea comportamentului roboților. În timp ce se distrează și întâlnesc noi copii și adolescenți, tinerii devin și ei parte a unui sistem educațional diferit care le oferă o mulțime de cunoștințe noi.
Părinții pot alege dintr-o varietate de tabere de vară și academii - sportive, creative sau educaționale - limbaj, matematică sau programare. La MindHub, oferim 2 opțiuni: Academia de vară și Atelierele de vară.
Academia de vară include 20 de zile tematice independente, fiecare dintre ele dedicată programării de jocuri, creării de povești interactive și programării comportamentului roboților. Părinții își pot înscrie copiii pentru o perioadă de 1, 2, 3 sau 4 săptămâni.
Atelierele de vară, pe de altă parte, sunt concepute pentru copiii cu interese nișate și se concentrează pe programarea și crearea de jocuri în Minecraft, Roblox și Kodu Game Lab, dar și pe crearea și editarea video. Atelierele sunt de jumătate de zi și fiecare durează 5 zile.
Oferiți-i copilului șansa de a se dezvolta în propriul său ritm
Vă sfătuim să oferiți copilului dumneavoastră libertatea de a-și dezvolta interese care nu se încadrează în curriculumul standard. Vacanța lungă de vară le permite copiilor să-și satisfacă curiozitatea pentru tot felul de lucruri neincluse în programa școlară standard - astronomie, geologie, zoologie, programare și multe altele. Dacă cei mici manifestă mai mult interes într-o anumită zonă, dați-le libertatea de a o explora în felul lor.
Vacanța de vară este suficient de lungă - copiii pot petreace timp atât distrându-se, cât și îmbogățindu-și cunoștințele sau dobândind noi abilități. Fie că va fi un nou sport sau explorarea unui subiect anume, decizia vă aparține, împreună.
Este foarte important să continuăm să stimulăm copiii să se dezvolte în noi moduri să investească în cunoștințe interesante care să-i pregătească pentru viitorul lor. Cel mai bun mod de a afla ce activități îi atrag cel mai mult pe copii este să-i lăsăm să încerce cât mai multe direcții și experiențe, astfel încât să poată avea o vară interesantă, educativă și distractivă.
O opțiune perfectă pentru voi poate fi academia de vară MindHub, care echilibrează învățarea cu distracția, pentru copii și tineri de diferite vârste.