Cum schimbă tehnologia modul de predare la școală și cât de important e acest lucru?

Cum schimbă tehnologia modul de predare la școală și cât de important e acest lucru?

În mod inevitabil, copiii noștri cresc în aceste timpuri în care au privilegiul de a face acest lucru cu ajutorul tehnologiei și de a face parte din tranziția către o lume digitalizată, plină de oportunități. Desigur, cu echilibrul corect între viața socială și timpul petrecut în fața monitoarelor, copiii se dezvoltă cu o viteză diferită, într-o eră tehnologică foarte diferită, și nu mare ne e mirarea când, adeseori, chiar își depășesc părinții. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia este peste tot în jurul lor - într-o formă sau alta.

 

Sala de clasă nu face excepție. Imersând în lumea tehnologiei și întâlnindu-ne cu ea în procesul educațional, trebuie să menționăm că nu este vorba doar despre computere și telefoane, acestea fiind asociate cel mai frecvent ca parte a procesului de digitizare. Dimpotrivă, tehnologia înseamnă cu mult mai mult de atât - o regăsim în predarea multimedia în care se proiectează prezentări interesante, în roboții care fac parte din viața de zi cu zi a copiilor (și cei care nu o fac), precum și în toate celelalte dispozitive electronice care sunt alimentate de tehnologie.

 

Atât profesorii, cât și părinții, trebuie să înțeleagă că, folosind tehnologia în sălile de clasă, ei pot prezenta materialul de învățare într-un mod interactiv și cu adevărat antrenant pentru copii. S-a dovedit că digitalizarea îi ajută pe copii la absorbția noului material mai rapid și mai ușor, oferind și noi oportunități de învățare.

Datorită faptului că cresc într-un mediu în care totul în jurul lor este condus de tehnologie și sunt introduși în logica acesteia de la o vârstă fragedă, copiii îmbrățișează tot ceea ce are legătură cu tehnologie - cum ar fi programarea, dezvoltarea de aplicații și jocuri, roboți etc. - zone înspre care copiii denotă un interes enorm. De aceea, o mare parte a copiilor își dorește să se dezvolte în această direcție.

 

De ce tehnologia integrată în procesul de învățare ajută copiii?

Haideți să descoperim care sunt aspectele pozitive ale tehnologiei în procesul de învățare și cum aceasta îi ajută pe copii să înțeleagă mai ușor informațiile, să se adapteze și să dezvolte -  cognitiv și social, abilități noi și importante.

 

1. Tehnologia pregătește elevii pentru viitor

Datorită erei digitale în care trăim, cu cât copiii își dezvoltă mai devreme abilitățile digitale, cu atât vor fi mai bine pregătiți pentru viitorul care îi așteaptă. Acest lucru se aplică în ceea ce ține de profesiile viitorului, de dezvoltarea lor personală, de parcursul lor academic și, în general, de integrarea lor în lumea digitală.

Nu doar pregătirea pentru meseriile viitorului este scopul nostru, ci și adaptarea și flexibilizarea față de tot ceea ce înseamnă folosirea tehnologiei în viața de zi cu zi. Toate beneficiile importante ale folosirii tehnologiei în procesele de predare - învățare de la școală aduc copiii mai aproape de succes.

 

2. Tehnologia îi susține în a fi independenți

Aici nu e cazul despre a oferi telefoane și tablete copiilor de la o vârstă fragedă pentru a le capta atenția pentru o perioadă de timp. Acest lucru nu îi face independenți, ci îi separa de mediul real în care, în cei mai importanți ani de creștere, ar trebui să fie despre socializare și creat legături.

Mai degrabă, ne referim la independența care vine la o vârstă ceva mai înaintată și la accesul pe care îl au la informații importante pe care acum le pot găsi singuri online.

Tehnologia le oferă elevilor acces la o multitudine de resurse online (ceva pe care nici măcar ore în bibliotecă nu l-ar face), încurajându-i să caute singuri informații, să selecteze sursele potrivite pentru credibilitate și, prin urmare, încurajându-i să fie independenți. Luați în calcul că acesta este momentul atât pentru părinți, cât și pentru elevi, să folosească toate resursele pentru a selecta informațiile de pe Internet și de a ști să prevină efectul negativ al accesării a prea multor informații gratuite online.

 

3. Tehnologia le îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor

Tehnologia este un instrument extrem de important și folositor pentru dezvoltarea acestor două abilități la copii. Rezolvarea problemelor de orice natură și luarea deciziilor în diferite situații sunt abilități care vor fi de mare valoare pentru dezvoltarea lor – atât pe plan profesional, cât și personal.

Jocurile și aplicațiile educaționale pe care copiii le pot accesa pe telefoanele și tabletele lor le prezintă probleme ipotetice sub formă de jocuri interactive și puzzle-uri pe care copiii trebuie să le rezolve pentru a trece la nivelul următor. Astfel, ei învață subtil să gestioneze problemele și situațiile prin care vor trece ulterior - dinspre ecran spre viața reală.

Am menționat adesea cât de valoroasă este implementarea tehnologiei informației în curriculumul școlar. La Academia de Programare pentru Copii din MindHub, obiectivul nostru principal e să îi ajutăm pe copii să-și dezvolte abilitățile analitice în căutarea problemelor, să-și găsească soluțiile mai ușor și să fie pregătiți pentru fiecare nivel de dificultate următor.

 

4. Tehnologia dezvoltă adaptabilitatea copiilor

Mai sus, am abordat viteza cu care tehnologia se schimbă și se dezvoltă și cât de important este ca cei mici să fie adaptabili și flexibili în fața acestei noi realități digitale. Cunoașterea diferitelor tehnologii și modul de utilizare a acestora este esențială pentru tineri. Când studenții sunt familiarizați cu noile tehnologii, se adaptează mai ușor la schimbările tehnologice care sunt inevitabile în zilele noastre.

Prin urmare, în programul MindHub, ne-am angajat să urmăm întotdeauna noile tehnologii și cele mai inovative metode de predare. Nu doar pentru că tehnologia este valoroasă, ci și pentru că vedem că are un efect pozitiv asupra copiilor. Este important pentru ei să fie pregătiți pentru viitorul și să se adapteze cu ușurință la schimbările ce vin odată cu acesta.

 

Tehnologia și procesul de învățare

Fie că e vorba de sala de clasă, de un centru after-school sau chiar acasă, copiii sunt întotdeauna înconjurați de tehnologie. Sarcina noastră este să o folosim în cel mai corect mod pentru ei, astfel încât să poată dezvolta o serie de abilități valoroase, să înțeleagă mai ușor materialul de învățare folosind metode practice și inovatoare și, desigur, să fie pregătiți pentru viitorul digital care îi așteaptă.

 

La MindHub, lansăm mereu noi cursuri de programare, iar dacă vrei ca copiii tăi să se adapteze mai rapid și mai ușor la lumea tehnologiei, înscrie-i astăzi! Știți deja cât de util poate fi pentru ei și care sunt avantajele implementării tehnologiei în procesul de învățare, cu supravegherea unor mentori care știu să transforme materialul de învățare complex în ceva distractiv și interesant.

Mai multe de pe blogul nostru

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare? Nou

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare?

Roblox și Minecraft sunt unele dintre cele mai descărcate ...

Citit
Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor? Nou

Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor?

Tehnologia este prezentă în mai toate aspectele vieții moder...

Citit
Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale? Nou

Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale?

În lumea de astăzi, profund ancorată în digital, învățarea p...

Citit