Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale?

Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale?

În lumea de astăzi, profund ancorată în digital, învățarea programării nu mai este doar o abilitate opțională așa cum arată și studiile. Este o competență esențială pentru secolul 21, pentru succesul viitor al copiilor. Însă învățarea programării nu înseamnă doar să scrii cod, stând singur, cu orele, în fața unui monitor. Este o oportunitate pentru dezvoltarea abilităților sociale și a lucrului în echipă, chiar de la cele mai mici vârste.

Conform cercetătorilor, implicarea în proiecte de programare în echipă îmbunătățește performanța academică a elevilor. Se dezvoltă abilitățile de comunicare asertivă, empatia, adaptabilitatea în fața diversității unui grup,  generând în egală măsură cunoștințe teoretice și practice.

Dezvoltarea armonioasă a copiilor înseamnă înzestrarea acestora cu abilități și competențe necesare adaptării prezente la dinamica de grup (prieteni, școală, familie), cât și a celei de viitor, în care își vor alege o profesie. 

Iată cum susține Academia MindHub dezvoltarea abilităților sociale:

Învățarea programării prin proiecte în echipă sau în grupuri încurajează copiii să lucreze împreună pentru a rezolva probleme complexe. Fiecare membru al echipei își aduce contribuția unică și își asumă responsabilități specifice în cadrul proiectului. Această experiență îi învață pe să comunice eficient, să-și împartă ideile și să-și coordoneze eforturile pentru a atinge un obiectiv comun. Într-o echipă ideile sunt generate mai ușor și sunt ajustate și rafinate până se ajunge la esența rezolvării lor.

Procesul de rezolvare a problemelor în programare implică frecvent abordarea unei provocări complexe prin împărțirea acesteia în sarcini mai mici și mai ușor de gestionat. Copiii învață să identifice și să evalueze moduri diferite de a aborda o problemă, să colaboreze pentru a găsi soluții și să-și ajusteze strategiile în funcție de feedback-ul primit.

Programarea necesită o comunicare clară și precisă între membrii echipei pentru a asigura că toți înțeleg cerințele proiectului și că toate aspectele sunt luate în considerare. Copiii învață să își exprime ideile în mod coerent, să asculte și să înțeleagă perspectivele celorlalți și să colaboreze pentru a găsi cele mai bune soluții. Aceste abilități de comunicare le sunt utile copiilor atât la clubul de programare cât mai ales la școală sau în interacțiunile sociale.

Lucrul în echipă în cadrul proiectelor de programare îi ajută pe copii să dezvolte empatia și respectul față de coechipieri. Ei învață să aprecieze contribuțiile fiecărui membru și să-și ofere sprijin în momentele dificile. În plus, îi învață să gestioneze conflictele într-un mod constructiv și să își exprime opiniile într-un mod respectuos și sănătos.

Un alt aspect pozitiv pe care îl are programarea în dezvoltarea abilităților sociale este legat de adaptabilitate în lucrul cu alți copii care au perspective diverse sau vin din medii cu valori diferite. Să poată conlucra și să îndeplinească obiectivul comun este o provocare pe care dor fiind flexibili și ușor adaptabili o pot depăși.

La MindHub, în cele 7 tări în care suntem prezenți, cei 6000 de cursanți lucrează doar în echipe, fiecare dintre membrii acesteia având un grad de implicare egal. Credem cu tărie că în echipă se nasc cele mai interesante idei și proiecte, iar prieteniile construite la vârste fragede sunt foarte trainice, mai ales când ele au la bază valori și hobby-uri comune.

În concluzie, programarea nu înseamnă doar scrierea unui cod. Presupune învățarea abilităților de viață esențiale, precum ar fi lucrul în echipă, comunicarea eficientă și rezolvarea problemelor. Prin implicarea în proiecte de programare în echipă, copiii pot dezvolta aceste abilități într-un mod practic și captivant, pregătindu-i pentru succesul în lumea dinamică a secolului XXI.

Susținem prin cursurile, atelierele și lecțiile demonstrative educația digitală timpurie, bazată pe o structură sănătoasă și adaptată unei programe care îi echipează pe cei mici cu cele 12 competențe esențiale dezvoltării.

Te invităm să descoperi un cadru sigur în care copilul tău își poate face prieteni în timp ce se pregătește pentru viitor!

Mai multe de pe blogul nostru

#BackToSchool: Cum să transformi reîntoarcerea la școală în success? Nou

#BackToSchool: Cum să transformi reîntoarcerea la școală în success?

Reîntoarcerea la școală poate fi o provocare atât pentru cop...

Citit
Educația digitală timpurie se dezvoltă în România: Academia MindHub deschide 11 centre noi Nou

Educația digitală timpurie se dezvoltă în România: Academia MindHub deschide 11 centre noi

Începând cu luna aceasta, copiii din România vor avea acces ...

Citit
Jocurile Olimpice ca model de educație: inspirație pentru viitorul copiilor Nou

Jocurile Olimpice ca model de educație: inspirație pentru viitorul copiilor

Jocurile Olimpice reprezintă apogeul excelenței sportive, un...

Citit