Nu e niciun secret că matematica e una dintre cele mai dificile materii de la școală. Adesea, elevii întâmpină dificultăți în a înțelege și învăța noțiunile predate la clasă – cum să memoreze și să aplice formule, algoritmi sau ecuații. Mulți dintre ei se întreabă – Oare de ce e nevoie să știu asta? E oare matematica așa de importantă pentru viitorul meu?
Da! Fără niciun dubiu, matematica e una dintre cele mai importante materii, care stă la baza multor altora. Matematica e înglobată în multe alte discipline academice și își găsește cu ușurință aplicații în economie, mecanică cuantică, managementul afacerilor și, desigur, în programare. Prin însăși natura sa, matematica e o știință logică asociată cu abilitatea de a rezolva probleme, folosindu-ne de un set prestabilit de reguli și principiii. Asta este și programarea, și, din acest motiv, ele doua sunt atât de des asociate.
Care este legătura dintre programarea pentru copii și matematică?
Indiferent de vârsta copiilor, aceștia întâmpină o serie de provocări și dificultăți când vine vorba de matematică. Întâi, învață regulile de bază și formule simple, apoi, pe măsură ce înaintează în materie, copiii încep să caute soluții la probleme din ce în ce mai complexe și să rezolve ecuații complicate folosindu-se de cunoștințele dobândite anterior. Toate acestea se întâmplă cu ajutorul logicii.
Programarea se aseamănă mult cu matematica. Pe lângă faptul că logica este la fel de importantă pentru rezolvarea corectă a unei probleme, ea implică și utilizarea principiilor matematice de bază. Aceasta presupune folosirea coordonatelor, adunarea, scăderea, dar și multe alte operații matematice.
Luând toate acestea în calcul, este cu atât mai important felul în care îi expunem pe copii acestor noțiuni și modalitatea prin care le prezentăm și predăm. La Academia MindHub, principiile matematice și programarea sunt prezentate într-un mod distractiv și interactiv. Acest lucru îi ajută pe copii să înțeleagă mai ușor materialul de învățare și, în același timp, să-și dezvolte gândirea logică.
De exemplu, atunci când au sarcina de a programa comportamentul unui robot, copiii trebuie să respecte anumite reguli și să-și folosească cunoștințele deja dobândite în domeniul matematicii. Și, deși roboții la început par a fi ceva distractiv cu care să se joace și cu care să se distreze, copiii înțeleg rapid că, pentru a-i controla, au nevoie de fapt de cunoștințe logice și matematice specifice.
Copiii învață să folosească unitățile de distanță pentru a deplasa robotul înainte sau înapoi. Pentru a programa robotul să se rotească sau să se învârtă, copiii folosesc cunoștințe despre unghiuri - pentru a-i face să vireze la dreapta, de exemplu, trebuie să dea următoarea comandă: virați la dreapta la 90 de grade. Pe lângă distanțe și comenzi, aceștia folosesc și procente pentru a seta cât de multă forță ar trebui să folosească robotul pentru a lansa anumite obiecte sau pentru a efectua alte mișcări la comandă. Întregul proces devine o adevărată activitate recreativă, care, în baza ei, este de fapt extrem de valoroasă pentru dezvoltarea unui număr de abilități importante în diferite domenii, toate acestea bazate pe noțiuni din matematică.
Trebuie să fie copiii buni la matematică pentru a putea programa?
Foarte des, părinții și copiii sunt induși în eroare că, pentru a putea începe să învețe programare, e nevoie ca cei mici să aibă deja niște cunoștințe - să fie buni la matematică, să cunoască limba engleză, sau să fie deja familiarizați cu tehnologia.
Adevărul este că, pentru copiii care la început de drum cu învățarea programării, chiar nu este nevoie de altceva decât de dorința de a învăța.
Programarea nu presupune neapărat să începi cu matematica, dimpotrivă. Nimeni nu s-ar aștepta ca un copil să fie bun la matematică pentru a putea programa.
Pe parcursul învățării programării, copiii înșiși încep să-și dezvolte gândirea analitică, logică și algoritmică, iar mai târziu, se observă și o îmbunătățire a abilităților lor matematice. Acesta este motivul pentru care programarea este atât de utilă pentru copii de la o vârstă fragedă - îi ajută să dezvolte o serie de abilități care le vor fi utile pe termen lung, la școală și nu numai.
Desigur, dacă copilul are un fler pentru matematică și chiar o consideră interesantă, atunci performanțele copilului la orele de programare vor fi net îmbunătățite și copilul va putea cu ușurință să-și îmbogățească cunoștințele, abilitățile și calitățile.
Cum facilitează programarea înțelegerea matematicii?
Atât programarea, cât și matematica în sine, oferă copiilor oportunități grozave de a-și dezvolta gândirea analitică și logică, iar legătura lor puternică nu face decât să întărească rezultatele generale ale copiilor. Datorită programării, copiilor li se oferă posibilitatea de a descoperi o lume nouă și un nou mod de a gândi. Ei își consolidează cunoștințele de matematică, continuă să le dezvolte și își îmbogățesc multe alte abilități necesare profesiilor viitorului.
Prin programare și aprofundarea noțiunilor logice, copiii încep să înțeleagă matematica și modul ei de funcționare și aplicabilitate mai eficient. Dat fiind cât de distractiv e procesul de învățare în academia noastră, copiii vor absorbi cu ușurință informațiile predate și, mai târziu, le vor putea aplica cu succes în sala de clasă. Programarea îi ajută astfel pe copii să aibă rezultate mult mai bune din punct de vedere academic și să-și dezvolte potențialul constant.
Programarea și matematica merg mână în mână
Adevărul este că matematica este la baza aproape tuturor lucrurilor care ne înconjoară, inclusiv a programării. Este important să înțelegem mai bine programarea, dar este și mai important ca copiii să-și poată dezvolta abilitățile logice și să vadă mai rapid soluțiile în cazul unor probleme complexe.
În oricare dintre centrele de programare MindHub, copiii și tinerii studenți vor fi mereu susținuți să-și dezvolte o serie de abilități-cheie, personale și cognitive.
Dacă vă doriți pentru copilul dumneavoastră o apropiere și expunere cît mai blândă, naturală și distractivă de universul fascinant al programării și al matematicii, îl puteți înscrie la cursurile de programare MindHub. Împreună, vom învăța, crește și ne vom dezvolta armonios!