Pericolul dezinformării: cum îi ajută educația digitală pe copii să recunoască știrile false (fake news)?

Pericolul dezinformării: cum îi ajută educația digitală pe copii să recunoască știrile false (fake news)?

Pericolul dezinformării: cum îi ajută educația digitală pe copii să recunoască știrile false (fake news)?

În realitatea digitală de azi, copiii și adolescenții au ca primă sursă de informare internetul și mai ales rețelele de socializare. Problema?

Internetul este plin de fake news și vizualuri create cu Inteligență Artificială, iar capacitatea lor de a distinge informațiile reale de cele false nu este încă total dezvoltată. Potrivit unui studiu UNICEF din 2020, doar 36% dintre adolescenți spun că știu să facă diferența între știri adevărate și știri false.

La MindHub România, punem accent pe dezvoltarea gândirii critice și a capacității de analiză, ca principale instrumente în distingerea adevărului de fals. Astfel, copiii învață să pună întrebări, să verifice sursele și să folosească tehnologia într-un mod responsabil.

În acest articol, explorăm cum îi putem ajuta pe cei mici să se protejeze de știrile false și să devină consumatori inteligenți de informație!

De ce sunt periculoase știrile false pentru copii?

Conform unui sondaj Common Sense Media, mai puțin de jumătate dintre copii sunt capabili să deosebească știrile adevărate de știrile false. Acest lucru ne arată cât de necesară este educația digitală timpurie.

Mai concret, fake news:

  • Pot influența gândirea și opiniile. Copiii care nu verifică sursele pot ajunge să creadă informații eronate, care le afectează înțelegerea realității.
  • Pot crea frică și confuzie. Multe știri false sunt concepute pentru a provoca reacții emoționale puternice, care au efecte negative asupra sănătății mentale.
  • Pot avea consecințe grave. Unele postări false pot duce la furtul de identitate sau pierderi materiale serioase. 

Cum îi ajută educația digitală pe copii în recunoașterea fake news?

Educația digitală joacă un rol esențial în dezvoltarea gândirii critice și a spiritului analitic. La MindHub, combinăm învățarea programării cu dezvoltarea de abilități esențiale pentru viață, cum ar fi logica, gândirea critică sau cunoștințele tehnice și cele informatice.

Cursurile îi învață pe cei mici să analizeze informațiile pas cu pas, la fel cum trebuie să analizeze o știre înainte de a o crede. Copiii trebuie să vină cu soluții logice și să investigheze dacă funcționează sau nu anumit cod, și de ce. De asemenea, îi încurajăm să-și susțină opinia cu argumente și să fie autonomi în decizii - abilități care îi ajută să rămână fermi în fața dezinformării și greu de manipulat. 

Ce poți face ca părinte, acasă?

Știrile false sunt de multe ori create pentru a declanșa reacții puternice și pentru a fi distribuite rapid. Studiile arată că tinerii sunt mai predispuși să dea click pe titluri șocante, fără să verifice conținutul.

De aceea, e important să-i învățăm pe copii să-și pună întrebări precum:

  • Știrea apare și pe alte site-uri de încredere?
  • Cine a scris articolul? Este un expert?
  • Este un titlu exagerat sau manipulator?

Chiar și BBC recomandă exact această metodă pentru identificarea știrilor false: analiza emoțiilor transmise, verificarea imaginii, a autorului și a distribuirilor pe alte platforme.

Învață-i pe copii să caute și să compare surse. Dacă o informație este reală, mai multe site-uri de încredere vor scrie despre ea. Dacă apare doar pe un site, cel mai probabil este falsă.

De asemenea, este de ajutor să le arătăm copiilor cum să facă o căutare pe Google pentru a vedea dacă alte surse confirmă o informație sau să îi învățăm să folosească instrumente precum Google Reverse Image Search, pentru a verifica dacă o imagine a fost modificată sau scoasă din context.

Lumea digitală evoluează constant și la fel și pericolele care vin la pachet cu toate beneficiile pe care ni le oferă. Inteligența Artificială a evoluat atât de mult încât a devenit foarte greu să distingi materialele reale de cele fabricate. În acest context, e important să-i echipăm pe copii cu instrumentele necesare prin care să facă față acestui val de fake news și materiale de dezinformare. 


Cursurile de programare MindHub sunt un start minunat în educația digitală timpurie. Cei mici vor explora lumea tehnologiei într-un mediu controlat și sigur, unde își vor face noi prieteni și își vor dezvolta abilități esențiale pentru orice carieră. E timpul să ne cunoști! Vezi când sunt următoarele cursuri potrivite pentru copilul tău!

Mai multe de pe blogul nostru

Pericolul dezinformării: cum îi ajută educația digitală pe copii să recunoască știrile false (fake news)? Nou

Pericolul dezinformării: cum îi ajută educația digitală pe copii să recunoască știrile false (fake news)?

Pericolul dezinformării: cum îi ajută educația digitală pe c...

Citit
Retrospectiva MindHub România: 2024, un an dedicat educației digitale timpurii Nou

Retrospectiva MindHub România: 2024, un an dedicat educației digitale timpurii

Retrospectiva MindHub România: 2024, un an dedicat educației...

Citit
Inteligența emoțională la copii: Cum să creștem o generație mai conștientă Nou

Inteligența emoțională la copii: Cum să creștem o generație mai conștientă

Inteligența emoțională la copii: Cum să creștem o generație ...

Citit