Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare?

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare?

Roblox și Minecraft sunt unele dintre cele mai descărcate jocuri la ora actuală. Cu sute de milioane de utilizatori în întreaga lume, cu siguranță și copilul tău a auzit de ele. Poate chiar le-a jucat. Dar, ca părinte, te gândești inevitabil la impactul pe care aceste jocuri îl are asupra copilului tău.

Care este adevărul cu privire la efectele acestor jocuri? Cum ar fi dacă am putea valorifica atracția unor jocuri precum Roblox și Minecraft și să le transformăm în instrumente puternice de învățare? Îți explicăm mai multe în cele ce urmează.

Ce ar trebui să știe părinții despre Roblox și Minecraft?

Roblox și Minecraft sunt două dintre cele mai populare jocuri online destinate copiilor și adolescenților. Roblox este o platformă de jocuri care permite utilizatorilor să creeze și să participe la diverse experiențe virtuale, în timp ce Minecraft este un joc de tip sandbox în care jucătorii pot explora și construi lumea lor virtuală.

Deși aceste jocuri au beneficii  în ceea ce privește dezvoltarea abilităților de gândire critică sau creativitate și colaborare, părinții ar trebui să fie conștienți și de posibilele aspecte negative. Unele articole din presă au subliniat riscurile legate de timpul excesiv petrecut în fața ecranelor, expunerea la conținut inadecvat sau comunicarea cu persoane străine în mediile online, articole care au provocat îngrijorări pentru părinți.

Este interzicerea totală a acestor jocuri soluția?

Prin natura umană, suntem atrași de lucrurile interzise. Să interzici anumite jocuri sau activități copiilor este o cale sigură ca aceștia să fie și mai atrași de ele. În plus, faptul că aceste jocuri sunt atât de populare printre copii, este aproape imposibil ca cei mici să nu fi auzit de ele și să fie curioși să le încerce.

Atunci, care e soluția?

Ca întotdeauna, varianta cea mai bună este educația. Să le dai voie copiilor să experimenteze jocurile în condiții sigure și controlate, unde se pot bucura doar de beneficii, fără riscurile asociate.

“Am fost în dilemă dacă să-i permit fiicei mele să joace Roblox. Ca și alți părinți, am auzit îngrijorările legate de riscul de dependență a acestor jocuri și de posibila expunere la conținut nepotrivit. Cu toate acestea, perspectiva mea s-a schimbat atunci când am descoperit MindHub, un centru de învățare care folosește jocuri populare precum Roblox și Minecraft pentru a-i învăța pe copii abilități valoroase într-un mediu constructiv. Inițial sceptic, am fost intrigat de conceptul de a valorifica atracția acestor jocuri în scopuri educaționale.” ne spune un părinte al unui cursant MindHub.

Roblox și Minecraft: de la utilizator, la creator de jocuri

Programa inovatoare a MindHub implică transformarea jocurilor populare în instrumente educaționale. Prin integrarea tehnicilor de învățare bazate pe jocuri, MindHub creează un mediu în care copiii pot explora, crea și colabora, în timp ce își dezvoltă abilitățile esențiale ale secolului 21.

Diferența cheie constă în abordarea MindHub față de aceste jocuri. În loc să consume pasiv conținutul, copiii participă activ la experiențe de învățare ghidate care se aliniază cu obiectivele educaționale.

De exemplu, în loc să se joace pur și simplu Roblox ca divertisment, copiii sunt ghidați prin activități structurate care folosesc mecanica jocului pentru a-i învăța concepte de programare, abilități de rezolvare a problemelor sau lucrul în echipă. Minecraft, pe de altă parte, devine un teren de creativitate, pe măsură ce copiii învață despre arhitectură, design și gândire spațială, prin provocări de construcție și proiecte colaborative.

Cu misiuni concrete, copiii se joacă fără a se abate de la cerințe, iar astfel, eliminăm orice risc asociat. De exemplu, unul dintre atelierele MindHub a presupus că cei mici să-și construiască propriul joc în Roblox Studio, sub supravegherea mentorilor. Aceștia au construit un labirint prin care eroul lor trebuie să colecteze cât mai multe monede și să bifeze un număr dat de probe. Într-un alt atelier, copiii au învățat concepte de bază din programare pentru a rezolva un mister în lumea Minecraft. Au rezolvat puzzle-uri, au pus cap la cap indicii și și-au pus la contribuție gândirea critică pentru a rezolva misiunea.

În loc să privești jocuri ca Roblox și Minecraft drept pericole, te invităm să-ți schimbi optica și să le privești ca pe oportunități pentru cei mici: oportunități pentru a-și dezvolta gândirea critică, creativitatea și educația digitală.

Tu cum procedezi atunci când copilul vrea să joace Roblox sau Minecraft?

Te așteptăm la cursurile, atelierele și lecțiile gratuite MindHub din orașul tău să descoperi mai multe!

Mai multe de pe blogul nostru

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații? Nou

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații?

De câte ori ai simțit o diferență de gândire și mentalitate ...

Citit
Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic Nou

Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic

Într-o lume din ce în ce mai alertă, este ușor să neglijăm l...

Citit
Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala Nou

Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala

Cum se simte copilul tău înainte să meargă la școală? Este a...

Citit