Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor?

Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor?

Tehnologia este prezentă în mai toate aspectele vieții moderne, iar efectele ei asupra creierului uman și a comportamentului este de necontestat. Te-ai gândit, însă, vreodată, și la efectele pozitive pe care le poate avea tehnologia asupra creierului uman, în special cel al copiilor?

Când vorbim despre efectele tehnologiei asupra creierului uman, tindem să le observăm doar pe cele negative. Dar acestea intervin doar în lipsa unui control, a unor limite clare și a folosirii incorecte a tehnologiei. De aici provine și importanța educației digitale timpurii, care să-i ajute pe copii să folosească tehnologia în folosul lor, într-un mod sănătos.

Iată care sunt cele mai importante efecte pozitive ale tehnologiei asupra gândirii copiilor:

Stimularea abilităților cognitive

Utilizarea tehnologiei  în scopuri educaționale poate stimula dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor, cum ar fi gândirea critică, rezolvarea de probleme și gândirea analitică. Cursurile de programare MindHub sunt special concepute pentru a stimula aceste abilități cognitive, prin provocări, jocuri și misiuni pe care copiii să le rezolve în timp ce învață programare.

Îmbunătățirea timpului de reacție și a atenției

Știai că anumite jocuri video îi pot ajuta pe copii să devină mai perspicace? Rezolvarea diferitelor misiuni din joc îi forțează pe jucători să fie atenți la ce se întâmplă, să fie buni observatori și să reacționeze rapid în depășirea unui obstacol. Un studiu efectuat în SUA a arătat că persoanele care joacă jocuri video au fost mai rapizi și mai exacți în a-și controla comportamentul impulsiv și de a memora informații. 

Alte abilități pe care copiii le pot dezvolta prin jocurile video sunt cele vizual-spațiale, coordonare mână-ochi, cât și gândirea strategică.

Copiii devin mai buni la rezolvarea problemelor

Un efect interesant al folosirii motoarelor de căutare este că cei mici devin mai buni în a găsi informațiile necesare. Mai mult, pentru că nu mai sunt nevoiți să memoreze cantități mari de informații, își pot folosi energia mentală pentru rezolvarea problemelor sau în a fi mai creativi. Prin activitățile specifice de la cursurile MindHub, copiii sunt puși în diferite situații și contexte care îi încurajează să găsească soluții și să rezolve probleme pentru a duce la bun sfârșit o acțiune. 

Stimularea creativității

Folosirea tehnologiei generează o mulțime de informații, imagini și materiale care contribuie la formarea de noi și noi conexiuni. Această accesibilitate sporită îi ajută pe copii să-și extindă cunoștințele și să-ți alimenteze creativitatea cu idei noi și inspirație. 

De exemplu, faimosul joc Roblox face ca succesul jucătorilor să se bazeze pe creativitatea acestora. Copiii care vor să construiască un joc în Roblox trebuie să dezvolte o poveste, să creeze decoruri și personaje.

Atelierele tematice MindHub reușesc să stimuleze creativitatea și imaginația copiilor prin activități ce împletesc tehnologia cu arta: crearea de felicitări digitale, de povești reinterpretate, scenete de teatru sau diferite ilustrații.

Dezvoltarea abilităților de comunicare și a limbajului

Tehnologia face ca cei mici să-și dezvolte limbajul și abilitățile de comunicare mult mai devreme. Fie că e prin comunicarea online cu alte persoane, folosirea motoarelor de căutare sau alte activități, cei mici își folosesc limbajul scris și învață să se exprime clar. 

Cursurile MindHub înseamnă frecvent proiecte de echipă, în care copiii lucrează împreună. Aceste proiecte presupun colaborare, comunicare și distribuirea sarcinilor, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților de lucru în echipă. Totodată, activitățile interactive îi învață pe copii să își asculte colegii, să își împărtășească ideile și să găsească soluții împreună.

Ca orice alt instrument, tehnologia poate fi bună sau nocivă, în funcție de cum o folosești. Educația digitală timpurie este esențială pentru a limita efectele negative ale tehnologiei și a te bucura de cele pozitive, care chiar pot face diferența în viața copilului tău. 

Te așteptăm la cursurile MindHub, unde cel mic poate experimenta în siguranță tehnologia!

Mai multe de pe blogul nostru

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații? Nou

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații?

De câte ori ai simțit o diferență de gândire și mentalitate ...

Citit
Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic Nou

Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic

Într-o lume din ce în ce mai alertă, este ușor să neglijăm l...

Citit
Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala Nou

Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala

Cum se simte copilul tău înainte să meargă la școală? Este a...

Citit