Cele mai comune mituri legate de copii și tehnologie

Cele mai comune mituri legate de copii și tehnologie

Odată cu trecerea timpului, vârsta minimă a copiilor care încep să folosească tehnologia ca parte integrantă a vieții lor de zi cu zi scade. La început, există o oră de vizionare a videoclipurilor pe telefon, apoi sunt două ore în fața televizorului, iar apoi apar jocurile pe smartphone. În acest ritm susținut, telefoanele, tabletele și computerele devin o parte importantă din timpul liber al copiilor.

 

Undeva pe parcurs, apare judecarea părinților ce le permit copiilor accesul la tehnologie, bazată pe concepția greșită conform căreia tehnologia este extrem de dăunătoare copiilor. Tocmai din cauza răspândirii multor mituri și concepții greșite pe această temă, mulți oameni continuă să transmită aceste atitudini și credințe negative legate de tehnologie către copiii care folosesc telefoanele sau computerele. Desigur, ca orice lucru în exces și nedozat corect, tehnologia se poate dovedi a fi periculoasă. Însă, în aceeași măsură, poate fi extrem de utilă în viețile noastre și ale copiilor.

 

Astăzi vă vom prezenta cele mai comune mituri despre copii și relația lor cu tehnologia.

 

1. Copilul meu e prea mic pentru a folosi un calculator

Potrivit unui sondaj ONU asupra părinților din întreaga lume, devine clar că cei mai mulți dintre ei sunt conștienți de impactul tehnologiei asupra vieții copiilor și sunt de acord cu folosirea acesteia de la vârsta de cinci ani. Această interacțiune cu tehnologia este de fapt baza competențelor digitale atât de necesare acum și sursa a nenumărate abilități la copii.

Folosită corect, tehnologia poate impacta în mod benefic copiii, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile într-o manieră analitică și practică. La vârste mai mici, copiii sunt mai productivi și percep ușor și rapid tot ceea ce le este prezentat ca informație.

Din toate aceste motive, programe precum MindHub pot ajuta copiii să maximizeze experiența și interacțiunea lor cu calculatorul, chiar și atunci când au doar 5-6 ani. Alături de noi, copiii vor începe să învețe logic, să fie ancorați real și virtual, dar și să se dezvolte intelectual și emoțional. Mai presus de toate, ei vor putea să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor, identificând și soluționând diverse situații  - lucru pe care copiii care nu folosesc tehnologia îl învață într-o etapă ulterioară al dezvoltării lor.


 

2. Copilul devine dependent de calculator, dacă îl folosește zilnic

După cum am precizat deja, timpul petrecut în fața computerului ar trebui cu siguranță să fie echilibrat și controlat. Limitat la 1-2 ore pe zi, copilul nu va fi dependent de tehnologie, ci o va putea folosi în cel mai bun mod.

Desigur, fără control parental și limitări clare, există pericolul de a dezvolta o dependență de jocuri. Înțelegem îngrijorările părinților în acest sens.

Cu toate acestea, investind corect timpul la calculator, îi va ajuta pe copii nu doar să învețe lucruri utile pentru prezent, ci să dezvolte abilități necesare viitorului și meseriilor de mâine. Mai mult, dacă acest timp este folosit eficient, copilul poate învăța autodisciplină cu privire la cât timp petrece în fața monitorului.

Bill Gates, de exemplu, i-a permis fiicei sale de 10 ani să folosească un computer doar 45 de minute pe zi. Uneori, acest timp este suficient pentru o lecție de programare care poate da un impuls puternic dezvoltării copilului.

 

3. Tehnologia influențează negativ performanțele școlare ale copiilor

Legătura dintre educație și tehnologie devine din ce în ce mai puternică cu fiecare an care trece. Dacă luăm în considerare ultimii 2 ani și toate schimbările generate de aceștia, putem spune cu ușurință că tehnologia a devenit chiar o parte esențială a procesului educativ. De aceea mitul „tehnologia duce la performanțe școlare slabe” este complet greșit. Internetul poate oferi copiilor mult mai mult decât poate lua de la ei.

Abundența de informații și programe care facilitează procesul de învățare nu numai că îl ușurează, ci și îl și potențează. Tehnologia permite copiilor să li se prezinte informații într-un mod interactiv și non-standardizat. Universul digital permite o înțelegere și o conștientizare mult mai profundă a unei problemei.

De aceea, atelierele MindHub sunt atât de reușite – atât părinții, cât și copiii știu deja că, cu ajutorul programării, a blocurilor de cod, a jocurilor și nu numai, cunoștințele copiilor se îmbogățesc, într-o manieră prietenoasă și ușor de integrat. Nu numai că le vor scădea rezultatele școlare, ci, din contră, copiii își vor îmbunătăți performanța la clasă.

 

4. Internetul îi distanțează social pe copii

Iată încă un mit atât de răspândit printre părinți! Comunicarea online poate chiar crește semnificativ sentimentul de apartenență la o anumită comunitate și astfel crește stima de sine, îmbunătățește comunicarea și extinde cercul social.

Mai mult, pentru copiii care sunt îngrijorați de contactul direct, față în față, comunicarea online îi poate ajuta să-și dezvolte abilitățile sociale într-un mediu sigur, pe care să le transfere ulterior în viața de zi cu zi.

Vă sfătuim să vorbiți cu copilul dumneavoastră despre felul în care comunică pe internet și care sunt percepțiile celorlalți, deoarece este important ca de mic să  facă diferența dintre virtual și realitate. Acest lucru îi va ajuta să evalueze corect modul în care ar trebui să comunice în ambele medii.


 

Fără mituri!

Academia de programare MindHub și-a stabilit obiectivul de a elimina toate prejudecățile împotriva internetului, de a spulbera miturile și de a se concentra asupra beneficiilor pe care copiii le pot avea din interacțiunea lor cu tehnologia.

O facem nu doar declarativ, ci chiar prin modul în care se desfășoară fiecare lecție în academia noastră. Scopul nostru este facilităm accesul copiilor la educație digitală și să-i pregătim pentru viitor.

Vă așteptăm la o lecție de programare gratuită, pentru a ne cunoaște mai bine și, de ce nu, a deveni parte din comunitatea MindHub!

Mai multe de pe blogul nostru

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații? Nou

Generation gap: cum ne raportăm la diferențele dintre generații?

De câte ori ai simțit o diferență de gândire și mentalitate ...

Citit
Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic Nou

Minte sănătoasă în corp sănătos: Cum îi ajută pe copii mișcarea și natura să se dezvolte mintal și fizic

Într-o lume din ce în ce mai alertă, este ușor să neglijăm l...

Citit
Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala Nou

Cum îi putem ajuta pe copii să aibă o relație sănătoasă cu școala

Cum se simte copilul tău înainte să meargă la școală? Este a...

Citit