De câțiva ani, asistăm la o schimbare radicală pe piața muncii. Din ce în ce mai multe meserii dispar, pe măsură ce automatizarea și digitalizarea câștigă tot mai mult teren. Iar conectivitatea, schimbul de date și informații între platforme încep să facă parte din noul normal. Acest lucru duce la unele dintre cele mai semnificative schimbări în ceea ce privește competențele solicitate de angajatori. Astfel, copiii noștri vor trebui să fie înarmați cu un set complet diferit de abilități. Mai ales dacă ne dorim ca aceștia să fie adaptabili și profesioniști de succes. Dar cum facem asta? Răspunsul este simplu: cursuri de programare.
Dacă vorbim de cursuri de programare ca cele oferite de MindHub, trebuie să-ți spunem că ele îi învață pe copii mai mult decât cum să scrie cod. În primul rând, ele contribuie la dezvoltarea competențelor cheie pentru meseriile secolul 21, cum ar fi gândirea critică sau rezolvarea problemelor complexe. În al doilea rând, frecventarea unei școli de programare oferă copiilor o idee despre ce presupun unele dintre cele mai căutate profesii ale timpurilor noastre (cum ar fi joburile de: inginer de software, dezvoltator de aplicații mobile sau web, analist de date sau manageri de sisteme AI).
O perspectivă asupra viitorului
Digitalizarea și domeniul roboticii vor genera peste 1 milion de noi locuri de muncă în România până în 2030, după cum arată un studiu recent realizat de Factory 4.0 & Frames. Și totul se va întâmpla pe fondul schimbărilor fundamentale prin care va trece economia locală. În centrul atenției vor fi joburile tehnice, asociate cu dezvoltarea de aplicații, suportul tehnic și dezvoltarea de software. Dar și profesiile creative vor fi relevante, în special cele care vor implica invenții, cultură sau locuri de muncă care necesită niveluri ridicate de interacțiune umană.
În același timp, Forumul Economic Mondial prezice că 65% dintre copiii de școală primară vor ajunge să aibă în meserii complet noi, care nu există încă.
Tot Forumul Economic Mondial spune că top 10 competențe necesare pentru 2025 vor fi:
- Gândire analitică și inovație
- Învățare activă și strategii de învățare
- Creativitate, originalitate și inițiativă
- Design tehnologic și programare
- Gândire și analiză critică
- Rezolvarea problemelor complexe
- Leadership și influență socială
- Inteligență emoțională
- Capacitatea de raționa, rezolva probleme și găsi idei
- Analiza și evaluarea sistemelor
Așadar, cum ne pregătim copiii pentru o lume dominată de digitalizare și tehnologie și, cu atât mai mult, pentru locuri de muncă care nu au fost încă inventate? Răspunsul este simplu: ajutându-i să câștige un set de competențe pe care le vor putea folosi atât în locuri de muncă legate de mediul digital, cât și în alte domenii. Iar cursuri de programare ca cele de la MindHub fac exact asta.
La MindHub avem cursuri de programare pentru copii care dezvoltă următoarele competențe cheie:
Gândire critică, analiză și inovație
A scrie cod implică un anumit mod de a gândi, de a analiza problemele care apar și de a găsi soluții. Cursuri de programare ca cele de la MindHub îi învață pe copii cum să spargă situații complicate în probleme mai mici pe care să le rezolve mai ușor. Mai mult, le arată noi modalități de soluționare a problemelor astfel încât să obțină rezultatul dorit sau să creeze ceva complet diferit.
Creativitate, originalitate și inițiativă
Când te gândești la cursuri de programare, cel mai probabil nu te gândești la o joacă. Dar la MindHub chiar folosim învățarea prin joc. În acest fel, copiii fac ceea ce iubesc cel mai mult, în timp ce sunt stimulați să-și creeze propriile jocuri sau să programeze roboți prietenoși. Acest lucru le permite să gândească în moduri neconvenționale. Mai mult, odată ce văd rezultatele muncii lor, sunt motivați să vină cu mai multe idei și să ia inițiativă.
Inteligență emoțională și muncă în echipă
Deși programarea ar putea părea un efort solitar, adevărul este chiar la polul opus. Pentru că scrierea de cod este doar o bucată dintr-un întreg ecosistem. Un ecosistem dezvoltat de oameni și care îi implică pe aceștia în toate etapele. De aceea, la MindHub avem cursuri de programare care încurajează munca în echipă și gestionarea emoțiilor. Mai mult, lucrul cu algoritmi, comenzi și limbaje de programare îi ajută pe copii să-și dezvolte perseverența și flexibilitatea. În același timp, îi face să înțeleagă că un sistem funcționează corect doar atunci când toate părțile sale funcționează împreună.
Citiți mai multe despre modul în care programarea dezvoltă inteligența emoțională a copiilor aici.
Capacitatea de raționa, rezolva probleme și găsi idei
La fel ca în viață, și în programare nu totul va merge fără probleme de la prima încercare. Și cursurile de programare de la MindHub îi învață pe copii exact acest lucru. Ei întâmpină tot felul de probleme în timp ce își programează roboții sau scriu cod pentru jocuri și trebuie să găsească erorile și să le remedieze. Aceasta implică reluarea și urmărirea întregului proces pentru a determina cauza problemelor. Apoi, copiii trebuie să găsească soluții pentru a rezolva erorile. Apoi, să testeze. Să urmărească ce se întâmplă. Și să încerce din nou dacă tot nu funcționează.
Utilizarea și controlul tehnologiei, design tehnologic și programare
În ultimul rând, dar la fel de important, expunerea copiilor la tehnologie într-un mod sănătos și creativ, îi va ajuta să-și dezvolte abilitățile legate de utilizarea și control acesteia în propriul lor beneficiu.
La MindHub avem cursuri de programare care valorifică energia creativă a copiilor și îi ajută să învețe și să interacționeze cu tehnologia într-un mod care îi va face mai pregătiți pentru orice meserie îi așteaptă în viitor. Pentru că, ne place sau nu, viitorul lor va fi digital. Și de ce să nu le oferim instrumentele necesare dezvoltării lor chiar acum?
Încă nu ești convins, atunci ce zici să-ți înscrii copilul la o lecție demonstrativă gratuită și să vezi exact ce va învăța?