Ghid pentru părinți: are oare copilul meu un viitor în programare?

Ghid pentru părinți: are oare copilul meu un viitor în programare?

Odată cu progresul tehnologiei și al lumii în care trăim, este firesc să vedem schimbări majore și în ceea ce ține de copiii noștri și felul în care ei se raportează la lume. De la o vârstă foarte fragedă, încep să aibă o afinitate pentru tehnologie; uneori chiar o înțeleg mai bine decât noi. Ei cresc, în mod natural, cu un fler natural pentru mașinării complexe și pentru lumea digitală. Sunt intuitivi cu privire la modul în care funcționează majoritatea soluțiilor tehnologice și ne surprind cu ritmul lor de dezvoltare.

La vârste timpurii totuși, copiii manifestă emoții diverse cauzate de lucruri foarte diferite - devin repede entuziasmați de noutate și de necunoscut, vor să experimenteze lucruri diferite și nu pot decide singuri ce este cel mai interesant pentru ei.

În acest caz, sarcina dificilă le revine părinților. Ei trebuie să decidă dacă copilul lor are un viitor în programare sau dacă ar fi mai bine să facă sport, să învețe științe sau să exploreze zona artistică. Din fericire, există câteva semnale ușor de depistat, semnale care ne arată că un copil nu doar că este entuziasmat de tehnologie, ci și că s-ar adapta ușor în acest mediu, putând să-și construiască un viitor în acest domeniu. Haideți să le descoperim!

1. Copiii manifestă o afinitate pentru științele exacte

Dacă observați la copilul dumneavoastră un interes pentru științele exacte, caracteriza printr-un mod aparte de rezolvare a problemelor prin reguli și formule, atunci cu siguranță ar avea șanse mari de succes în domeniul tehnologiei și al inovației digitale. 

Spre exemplu, dacă observați un interes, o înțelegere și manipulare naturală a materialului și informațiilor din matematică, e un semn clar că se bazează pe gândirea logică și că va putea găsi cu ușurință soluții la probleme și rezolva cazuri, folosindu-se de formule și reguli. Se spune adesea că matematica merge mână în mână cu programarea - și acest lucru nu este o coincidență - gândirea logică stă la baza și ghidează esența ambelor direcții. Totuși, asta nu trebuie să însemne că va învăța mai greu programare dacă întâmpină dificultăți la științele exacte.

2. Sunt conduși de logică

Dacă copilul tău se bazează mai degrabă pe logică atunci când rezolvă probleme, în loc să fie  ghidat de emoții, acesta ar putea fi un alt semn că programarea i se va potrivi ca o mănușă.

Viața noastră de zi cu zi se bazează într-o mare proporție pe tehnologie și digital și, deși majoritatea interacțiunilor noastre cu acestea sunt intuitive, crearea lor necesită, mai presus de toate, gândire logică și analitică. În programare, codul bine scris, identificarea rapidă a erorilor și rezolvarea problemelor din el, atunci când acestea sunt prezente - toate joacă un rol major. Tocmai de aceea, când vorbim de tehnologie, analiza și logica merg mână în mână.

 

3. Le place să rezolve probleme

 

Încă de mici, copiii adoră să rezolve puzzle-uri  sau cuburi Rubik. Sunt entuziasmați de construcțiile Lego, de descoperirea diferențelor și de multe alte  jocuri similare.

Acești copii manifestă adesea un interes crescut pentru procesul de găsire a unei soluții și apoi resimt satisfacție atunci când rezultatul este corect. Din acest motiv, programarea cu blocuri de cod ar putea fi o sarcină cu adevărat plăcută pentru copii - aceasta are, desigur, și o valoare adăugată - faptul că îi învață pe copii programare. La Academia de programare MindHub pentru copii, lecțiile de programare sunt întotdeauna combinate cu joc, interactivitate, iar învățarea este mereu bazată pe proiecte.

Aceasta înseamnă că, în timp ce învață elementele de bază ale programării,  copiii vor putea să învețe și cum să rezolve problemele și mai ușor. Astfel, la fel ca adevărații programatori, copiilor nu le va mai fi frică să își asume proiecte mai complexe în timp ci, dimpotrivă - se vor simți grozav de fiecare dată când vor rezolva cu succes o problemă!

 

4. Sunt pasionați de tehnologie

 

Lumea de astăzi se bazează mult pe tehnologie - computerele și telefoanele sunt folosite nu numai pentru divertisment, ci și ca surse de informații extrem de bogate. Abundența acestora poate duce chiar la suprasaturarea și expunerea copiilor la un conținut dăunător. De aceea este extrem de important să îi ajutăm pe copii să știe cum să aleagă din mediul online informațiile potrivite lor.

Deși tututor copiilor le place să petreacă timpul în fața ecranelor, unii dintre aceștia merg mai departe cu un pas - de la a le plăcea, la a le strâni curiozitatea și dorința de a afla mai multe despre acest domeniu. Aceștia sunt copii care preferă, în loc să se uite pasiv la o  animație sau la orice alt tip de conținut digital, să afle cum funcționează computerul și ce jocuri pot fi jucate pe el sau ce funcții are telefonul, funcții pe care nu toată lumea le cunoaște. Dacă copilul dumneavoastră arată o asemenea afinitate pentru tehnologia din jurul lui, atunci programarea  i-ar oferi o mulțime de informații valoroase și, cu ajutorul ei, copilul va putea să învețe cum sunt create jocurile și aplicațiile lui preferate, ca, mai târziu, sa învețe să le creeze chiar el.

 

5. Copiii își doresc să participe la astfel de activități extracurriculare

 

Adeseori, părinții cred că copiii lor sunt prea mici pentru a începe să învețe să programeze. În cazul copiilor de 6 ani, cu atât mai mult, părinților li se pare uimitor gândul ca aceștia să poată învăța programare - cum vor putea învăța programare, dacă de-abia citesc sau scriu?

E ceva de înțeles. Noi, la MindHub, ne bazăm pe o metodologie și o abordare inovatoare în prezentarea materialelor de studi. În academia noastră, chiar și cei mai mici programatori descoperă cât de ușor pot programa comportamentul roboților, blocurile de cod și universul digital. Ușor, distractiv și treptat, copiii fac pași proactivi către profesiile viitorului.

Copilul vostru manifestă interes pentru activitățile extracurriculare legate de limbajele de programare și tehnologia? Dați-i șansa de a descoperi această lume nouă și de a afla pe cont propriu dacă li se potrivește sau nu.

 

Viitorul copiilor în lumea programării

 

Dacă vă recunoașteți copilul în oricare dintre toate cele enumerate mai sus, cu siguranță merită să acordați o șansa progrării - s-ar putea să fie calea potrivită pentru viitorul său. Puteți să o faceți participând la una dintre lecțiile noastre demo gratuite, unde veții vedea că este posibil ca orice copil să învețe să programeze!

Toate aceste semnale pe care le-am împărtășit cu voi în acest articol sunt doar o parte din fundația pe care o puteți construi pentru copii, fundație care să le asigure copiilor un viitor profesional mai bun. Descoperiți alături de copil universul fascinant al tehnologiei și acordați-le șansa de a se îmbarca într-o aventura unică! S-ar putea să se dovedească a fi una dinrte cele mai bune decizii luate vreodată!

 

Mai multe de pe blogul nostru

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare? Nou

Roblox și Minecraft: jocuri sau instrumente de învățare?

Roblox și Minecraft sunt unele dintre cele mai descărcate ...

Citit
Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor? Nou

Tehnologia afectează sau potențează modul de gândire al copiilor?

Tehnologia este prezentă în mai toate aspectele vieții moder...

Citit
Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale? Nou

Cum susține programarea dezvoltarea abilităților sociale?

În lumea de astăzi, profund ancorată în digital, învățarea p...

Citit