Dacă e să ne bazăm pe statistici, vom descoperi - spre surpriza noastră plăcuta sau nu -, o sumedenie de informații despre relația dintre copii și internet. Unul din 3 utilizatori de internet este copil. 50% dintre copiii în creștere folosesc internetul de la vârsta de 7 ani. Tinerii sunt cei mai activi în căutările lor pe internet, însă sunt și cei mai vulnerabili.
Statistici de acest gen ne fac să ne punem întrebări valide legate de siguranța copiilor în spațiul online, având în vedere cât înțeleg aceștia din ceea ce înseamnă internet și ce abilități au de a se proteja sau de a se menține în siguranță în timp ce îl folosesc.
Conform unei analize din 2018, care a indexat activitatea a 14000 de copiii din 400 de școli din Grecia, 83% din aceștia foloseau internetul fără supervizare parentală, 61% dintre ei au consumat conținut explicit sexual sau de natură violentă, iar 21% au fost supuși cyberbullying-ului. Ca o completare, ratele de cyberbullying în Grecia depășesc 40 de procente, țara înregistrând cele mai înalte cote la nivel european.
Cyberbullying-ul se poate întâmpla pe canalele preferate de social media ale copiilor, pe platforme de mesagerie (Viber, WhatsApp, etc.), dar și pe oricare alte platforme online.
Pentru a ști cum anume se pot proteja, copiii trebuie să cunoască suficiente lucruri despre internet și despre funcționalitatea lui. De aceea, la MindHub ne propunem să vă ajutăm atât pe voi, părinții, cât și pe copiii dumneavoastră, cu astfel de informații utile.
Ce este internetul?
La un mod simplist, internetul este constituit dintr-o multitudine de rețele, fiecare dintre ele implicând diverse calculatoare care comunică între ele. Internetul nu denumește componente sau diverse calculatoare, ci interacțiunea dintre toate calculatoarele, tablete, telefoane și alte astfel de device-uri.
Internetul devine astfel o sursă inepuizabilă de informații, asigurând modalități de comunicare, de marketing și promovare, o variantă de a împărtăși conținut, dar și o bază de date uriașă, ce include nenumărate informații.
Cum funcționează internetul și cum avem acces la el?
Internetul integrează un calculator în rețeaua și în sistemul său folosind protocoale de tip TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol). Acestea sunt "limbajul" folosit de internet care permite conectarea unor calculatoare independente și care nu sunt identice.
LAN-urile (rețelele locale) se conectează între ele și formează o structură mai mare, permițând astfel persoanelor din părți diverse ale lumii să poată interacționa unele cu celelalte - nu doar prin mesaje, ci și prin metode interactive ce implică video sau audio live.
La ce ne folosește internetul?
Așa cum știm deja, internetul deservește ca o bază de date de dimensiuni absolut impresionante, și, din acest punct de vedere, el ne ajută să comunicăm, să ne informăm, să împărtășim conținut și să educăm sau să facilităm accesul la educație. Putem spune cu ușurință că internetului nu îi lipsește nimic. Adevărata provocare nun e să găsim informații, ci să le filtrăm pentru a ajunge la cele din surse verificate, de încredere. Dacă luăm în calcul aspectele pozitive și avantajele spațiului online, putem nu doar să accesăm diverse tipuri de informații, ci și să le creăm. Putem astfel partaja orice tip de conținut (grafic, sunet, text, video etc.), putem publica astfel de conținut sau să căutăm la nesfârșit informații pe internet.
Internetul ne ajută însă cu mult mai multe alte lucruri - putem să ne uităm online la televizor, să citim ultimele știri și să ascultăm cele mai recente piese muzicale. Cu ajutorul internetului, comunicăm mai ușor, mai rapid și într-o manieră mai accesibilă ca niciodată până acum.
Cu ajutorul lui, ne putem educa. Putem folosi resursele sale inepuizabile pentru noi înșine, dar și în ceea ce ține de copii, care pot beneficia de formatul interactiv și accesibil oferit cu generozitate de website-uri prin texte, materiale video, audio sau animate. Și, de ce nu, îl pot folosi și pentru distracție - mulțumită platformelor educative și interesante și distractive.
Ce nu știm despre internet?
Internetul nu are o sursă unică, centrală, care să regleze conținutul publicat. Pe de o parte, acest lucru le dă utilizatorilor libertate, însă, pe de altă parte, limitează autenticitatea informațiilor.
Această forță unică generează trafic de 3.2 miliarde de utilizatori! O medie de 200 de miliarde de emailuri sunt trimise zilnic (din care 70% sunt spam), și 3 bilioane de cereri sunt înregistrate zilnic de Google.
La fel de impresionant e și că giganții din tehnologie și companii uriașe din domeniu au fost creați de tineri studenți în garajele lor. La fel, nu ne surprinde că cel mai rapid avans, mai rapid decât orice altceva la nivel mondial, îl înregistrează programarea. Din acest motiv, cererea de pe piață în acest domeniu este una constantă.
La MindHub, știm cât de important e să dezvoltăm abilitățile copiilor pentru a susține profesiile viitorului, de aceea venim în întâmpinarea familiilor cu o varietate de opțiuni. De la workshop-uri și ateliere tematice, la tabere de vară și până la cursuri de programare adaptate fiecărui nivel de vârstă, am creat un curriculum interactiv, distractiv și educativ care să îi ajute pe cei mici să-și dezvolte și cultive abilitățile analitice și logice, cea de a rezolva probleme și de a identifica soluții pentru acestea.
Una dintre cele mai căutate profesii, într-un domeniu extrem de dinamic și viitorul programării - la baza tuturor acestora stă programarea, pe care MindHub și-a asumat-o ca misiune și pe care ne propunem să o aducem mai aproape de copii.
Iată și câteva recomandări MindHub când vine vorba de folosirea internetului:
-
Toate conturile și platformele pe care voi sau copilul vostru le folosește trebuie să aibă parole puternice și sigure! Folosiți numere, simboluri, litere mari și mici pentru a crea o astfel de parolă;
-
Nu postați informații personale despre dumneavoastră pe internet. Explicați-le copiilor ce consecințe poate avea acest lucru;
-
Alegeți bine informația pe care o accesați - verificați sursa de proveniență a acesteia și comparați-o mereu pentru a vă asigura de autenticitatea conținutului;
-
Aveți grijă la ce aplicații descărcați și ce site-uri accesați, la fel - și la ce mailuri alegeți să răspundeți.
Spațiul online poate să livreze atât experiențe plăcute, dar poate ascunde și o sumă de pericole nevăzute pe care, dacă vreți să le evitați, trebuie să vă bazați pe atenția voastră și pe un set prealabil de cunoștințe digitale.
MindHub oferă o varietate de soluții educative pentru a-i educat pe copii în ceea ce ține de folosirea internetului și programare.
Dați un ochi peste lecțiile noastre demonstrative gratuite de programare - ele pot fi ocazia perfectă pentru a-l iniția pe copil în universul fascinant al programării, alături de mentorii noștri!